Maria vill hjälpa musikaliska talanger

Maria Andersson från Norrköping jobbar nu som bäst med att skapa ett "Hogwarts för låtskrivare" på Örenäs slott. Förra veckan lanserades hennes drömprojekt, Dreamhill Academy.

13 september 2011 16:03

Som vi tidigare har berättat ska Anders Bagge trolla fram nya fenomen för att stärka det svenska musikundret. Maria Andersson, 42 år och från Norrköping, har varit med från början och skapat skolan Dreamhill Academy, som ska bli en av de största svenska musiksatsningarna någonsin.

Praktisk projektledare
Jag förstår varför Maria Andersson är kvinnan bakom Bagge. Hon utstrålar en inre säkerhet som är ovanlig i nöjesbranschen och hennes naturliga auktoritet avslöjar att det brukar bli som hon vill till slut. Utan att blinka kommenteras stora visioner som fullt genomförbara. Samtidigt ser hon på projektet Dreamhill Academy rent praktiskt, utan konstnärligt perspektiv.

- Det är ett konstnärligt arbete som kommer att utföras och självklart är eleverna kreativa. Men mitt jobb är att få deras värld att fungera medan de skapar.

Samtidigt finns redan tankarna på utveckling. Inte minst internationellt.

- De reaktioner vi har fått utifrån har varit enbart positiva. Näringslivet inser att musik är en viktig del av Sveriges framtid och branschen letar alltid ny musik som håller.

Hur träffade du Anders Bagge?

- En gemensam affärsbekant tyckte att vi borde träffas, eftersom vi hade samma tankar om ungdomars olika möjlighet att satsa på musik.

Det var helt rätt, för de fann varandra direkt. Båda brinner för frågor som har med djur, barn, ungdomar och natur att göra, till exempel. Maria insåg omgående att Bagges vision var en rejäl utmaning. Så det gick inte att säga nej. Hennes uppgift blev att förverkliga drömmen.

- Att Anders vill dela med sig av sina erfarenheter, sin musikalitet och sitt nätverk är unikt i branschen. Jag hjälper mer än gärna musiktalanger att ta del av det.

Seriös verksamhet
Skolans syfte är att ge musikproducenter och låtskrivare chansen att komma vidare oavsett bakgrund, formell utbildning eller ekonomi. Genre eller förkunskaper är inte så viktiga. Tjugo lyckliga musikproducenter ska bilda den första gruppen som får spendera tjugo veckor på slottet våren 2012. Där kommer de att ha tillgång till sex nybyggda studior.

- Syftet är att nå spetskompetens och det är inte omöjligt att någon låt blir förlagd, det vill säga såld eller "tingad", redan under utbildningens gång.

Det kan hända att vi får följa det hela via ett tv-program, men Maria och Anders är överens om att det i så fall måste ske utan att påverka det de verkligen ska göra på skolan.

- Vi har inte förhandlat klart än, men det vore självklart roligt att nå ut via tv. Vårt villkor är att det inte blir en dokusåpa och ingen får röstas ut. Utbildningen ska vara lika lång för alla, på samma villkor.

Kompletterar Bagge
Musikbranschen har varit tuff att ge sig in i, tycker Maria.

- Jag har fortfarande mycket kvar att lära trots att det här har varit mer än ett heltidsjobb de senaste två åren.

Många har kritiserat att hon saknar en bakgrund
i musikvärlden, något hon själv och Anders Bagge ser som en fördel.

- Jag är hans lärling och kommer inte in med en egen agenda utöver viljan att ge talanger chansen. Samtidigt hade jag med mig viljan och möjligheterna till de praktiska lösningarna.

Maria Andersson förespråkar kvinnliga entreprenörer och att fler kopplar samman konstnärssjälar med praktiska "parhästar".

Kan utvecklas
Under projektets gång har Maria pratat med många olika personer, från artister, kommuner, företag och hovet till regeringen.

- Målet med Dreamhill Academy är inte att skapa underhållning, som Idol. Förhoppningsvis kommer verksamheten att växa och bli en internationell angelägenhet.

Utbildningen är kärnan i det hela, men det handlar även om att stärka Sveriges varumärke som världens tredje största musikleverantör. Örenäs slott kan bli ett musikaliskt centrum även utanför landets gränser.

- Vi var överens från dag ett om att det här skulle bli av på ett svenskt slott. Men det tog över ett år att hitta rätt ställe.

En kväll i november förra året ringde Maria till Anders och sa att de var hemma.

- Jag stod i mörkret på Örenäs slott och såg över till Danmark. Stjärnorna tindrade och jag visste att det skulle fungera där.

Hur ska ni fylla det med elever?

- Det blir en audition via internet, där alla har chansen att söka. Ett team väljer ut de största talangerna och försöker finna den bredd som behövs för att skapa en bra grupp.

De kräver av deltagarna att de tänker stort, för de går därifrån med mer än ett diplom.

- Nätverk och kunskap
i att marknadsföra sig själv är också viktigt, inte bara allt de kan få lära sig om hantverket.

Norrköping en oas
Det är inte tal om att flytta för Marias del. Vare sig det glamourösa livet i Stockholm eller slottet i Skåne lockar privat.

- Jag har underbar familj och fina vänner som stöttar här. Vi blir kvar på gården, det är inga problem att pendla.

De egna barnen Kevin, 17, Jennifer, 20 och Joakim, 23, har varit förstående när hon har fått lägga ned mycket tid på jobbet.

- Min yngsta gör inget annat än att skriva låtar, så han förstår.

Blir du aldrig sugen på att göra en egen låt?

- Jag skrev mycket när jag var liten, men jag tror inte jag skulle bli någon duktig låtskrivare. Det är inte där min kreativitet ligger.

Nu inleds fas två av Dreamhillprojektet, vilket bland annat innebär att Maria ska få klart med alla nyckelpersoner inför skolstarten i januari. Men först drar hela teamet till Brasilien för att utforska det Sydamerikanska musikväsendet.

- Alla erfarenheter utifrån är ovärderliga när man bygger upp något helt nytt.
Fotnot: Den som vill veta mer om ansökan till Dreamhill Academy kan kolla hemsidan och Facebook. Kontakta gärna NT nöje om ni kommer in!

Familj: Man och tre
barn.

Lyssnar på: Allt utom för hård musik, det beror på sinnesstämning och vad jag vill uppnå med musiken.

Bästa musikminne:
Oj, har så många. Men första gången jag riktigt grät av musik var när jag hörde Eclipse sjunga i Anders studio under en inspelning.

Fritidsintresse: Alla djur på gården. Vi har hästar, hundar, katter och en get.

Motto: Oroa dig inte, det som händer det händer
vare sig du oroar dig eller inte.

Kuriosa: Har bland annat jobbat som byggherre för att bevisa att kvinnor kan det.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sandra Wall