Marduk stoppas från Arbis-spelning

Black metal-bandet Marduks konsert på Arbis på lördag är avbokad. Enligt Arbis för att "bandets musik och vissa bandmedlemmar sammankopplats med extremism". Konserten kommer dock att bli av ändå, fast på Dynamo.

18 december 2018 15:24

Bakgrunden till avbokningen av den stora black metal-festivalen December Darkness ska enligt flera uppgifter vara Norrköpingsbandet Marduks påstådda kopplingar till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Enligt en granskning i tidningen ETC tidigare i år ska medlemmar i bandet ha beställt material från NMR. Något som Marduk hela tiden förnekat. Samma anledning stoppade bandets medverkan på en metalfestival på Fryshuset i april i år.

Arbis vill inte kommentera beslutet utöver en skriftlig kommentar på sin Facebooksida där kopplingen till "extremism" gör att Arbis känner att "bandet inte bör spela hos oss".

Marduk är precis hemkomna från en lång utlandsturné när de möttes av beskedet.

– Jag vet inte vad jag ska säga. Det är väl upp till folk att göra vad de vill men att boka av en vecka innan när det varit bokat så länge känns oerhört löjligt. Vi är ett band som spelar i jordens alla hörn och så drabbas vi av detta i vårt eget hemland, säger bandets grundare Morgan Håkansson

– Idag kan folk så väldigt lätt sprida ut nåt och så blir det en etablerad sanning utan att det finns nån grund för nåt.

Så det finns inga kopplingar till NMR eller att ni köpt material från dem?

– Det är självklart totalt taget ur tomma intet. Vi hörde om det redan ett år innan det dök upp. Sånt händer hela tiden och det är inget vi reflekterar över. Det är inte så svårt att jävlas med nån idag och utövar man en extrem konstform och sjunger om sådant som kanske inte behagar folk som vi gör så får man räkna med att sånt här kan hända och att det finns folk som inte gillar det du gör.

Marduk som funnits i 28 år och genom åren gjort över 1250 spelningar i 57 länder är vana vid att de väcker starka reaktioner. Tidigare i år blev de föremål för debatt i Guatemalas kongress där vissa politiker ville stoppa dem från att komma in i landet för att de var för blasfemiska.

– Allt löste sig och spelningarna blev av. Det är ju väldigt religiöst där nere och vi står upp för dem som är förtryckta av religionen och det gillas inte av alla där. Men våra fans gillar det, säger Morgan Håkansson.

Spelningarna runt om i världen har lärt bandet en sak.

– Världen är mindre än man tror. Vi har spelat i Chabarovsk i östra Sibirien, vi har spelat i Kina, Israel och i djungeln i Brasilien och det är samma folk över hela jorden, samma fans och samma entusiasm, säger Morgan Håkansson.

Att spelningen ändå blir av på hemmaplan och Dynamo är positivt, menar han.

– Det är alltid lite speciellt att spela hemma. Det blir tajt och trångt och lite nostalgi. Vi spelade ju där tidigt i vår karriär. Det har hänt mycket sedan man satt i pojkrummet i Smedby och plinkade på gitarren.

Från Dynamos sida säger man i en skriftlig kommentar att man tog över bokningen efter att "Vi har pratat med bandet och de tar avstånd från beskyllningarna".

Övriga band på December Darkness är Vanhelgd, Nordjevel och Mephorash.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa