Lysande reportagebok från Kairos kaos

Augustprisnominerade Tina Thunander skriver om Egypten efter revolutionen under den arabiska våren.

27 oktober 2014 09:03

Med reportageboken "Doktor Nasser har ingen bil" skildrar hon med utgångspunkt från en läkare som kämpar för att rädda liv, inklusive sitt eget.

Är Brödraskapet att lita på? Kommer de att lämna den privata sfären ifred? Det är viktiga frågor efter första revolutionsåret i Egypten, för hittills finns bara ett sorts facit: tusentals ihjälskjutna på Tahrirtorget, Mubarak är fängslad och ekonomin är i botten. Och nu då?

Tina Thunander – som är journalist på SVT och som tidigare har skrivit ett par riktigt lysande reportageböcker, bland dem "Sharialand" och "Barnbrudar" – fångar många famnar fulla när hon berättar om varför ”Doktor Nasser har ingen bil”. Ja, hon som åkte till Egypten för att lära sig arabiska och hamnade mitt i revolutionen som verkligen lär henne mer än språket, snirklar sig förbi de vanliga nyhetssändningarna och tar oss till kvarter vi aldrig ser på vykorten och fångar röster från dem som vet att den som lyssnar verkligen är mån om nyanserna, och varför det låter som det låter. Också när orden är få, så blir mycket sagt.

Den som vägleder den lysande och belysande Tina Thunander är Nasser, läkaren som kämpar för att rädda liv och för att själv överleva. Det finns så många saker i Nassers liv som måste upprätthållas, och Tina Thunander ser med mycket lätt hand till att vi ser också när vi måste gnugga ögonen för att det är så gripande. Sjukhuspersonalen, oheliga allianser, de verkligt fattiga, ministrar som inte kan avsättas, sophämtarna, förespråkarna för Brödraskapet – och det som kallas nya tider då till exempel sjukvårdspersonalen räds de sjuka. Vi är i byar i Kairos utkanter, på marknader, i mycket smala gränder, och på sjukhusen när patienterna inte överlevt transporten dit.

Allt fångas kring Nasser och hans liv. Thunander – som läsaren verkligen kan lita på och som vet hur viktigt det är med det som kallas privatliv – ger när det behövs också de vida ramarna, och Nasser ser till att vi vet hur det är att sitta på metrons ändhållplats.

Litteratur

Tina Thunander

Doktor Nasser har ingen bil

Leopard

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Stig Hansén