Skagegård kommer tätt inpå JFK

JFK, John Fitzgerald Kennedy, mannen, presidenten, myten. Och svenska Gunilla von Posts älskare och stora kärlek. Hur var det egentligen?

12 april 2019 10:39

Uppsalaförfattaren Lars-Åke Skagegård vet kanske mer om det än någon annan. Ingift i släkten von Post som han är.

”Kennedys val” är, som det anges redan på bokomslaget, en berättelse baserad på en sann historia och kan nog kallas dokumentär roman, dokuroman. Med närmare 20-talet källor, dvs böcker och artiklar, i ryggen har Skagegård stigit in i såväl JFK:s som Gunilla von Posts huvuden. En författare kan göra så när personerna (helst) är avlidna.

Om klanen Kennedy i allmänhet och JFK i synnerhet är mycket skrivet runt om i världen. Men så tätt inpå, som Skagegård kommer i sin bok, har nog ingen annan skribent kommit. Det skulle inte förvåna mig om den här boken blir grunden till en ny Kennedyfilm. Här finns alla ingredienser till en bra historia:

En mäktig katolsk ambassadörsfamilj där hierarki och maktfullkomlighet dominerar också inom familjen.

En son, Jack (JFK), som är krigshjälte. Han har räddat sin besättning efter att deras motortorpedbåt rammats av en japansk jagare under andra världskriget.

En son, storebror, som omkommer när hans plan störtar under ett flyguppdrag i samma krig.

En dotter som dör, när det lilla privatplanet, som hon och hennes gifte älskare reser med, störtar.

En klan som, kommer det med tiden att visa sig, ständig förföljs av flygolyckor, bilolyckor och cancer, alla maktsträvanden till trots.

Och så den där kärlekshistorien, som inte får utvecklas som kontrahenterna skulle vilja. Han, Jack, blir ju nämligen president och praktiskt taget bortgift av familjen med en ”lämplig ”kvinna, Jacqueline Lee Bouvier.

Hon, svenska Gunilla von Post, som Jack möter på franska rivieran, blir stormande förälskad i och vid flera tillfällen besöker i Sverige. Paret bodde till och med i hennes föräldrars sommarhus i Båstad en vecka.

Till slut förstod dock Gunilla att deras kärlekshistoria inte hade nån framtid. Den gifte presidentkandidaten skulle aldrig bli hennes man. Hon bröt kontakten och gifte sig med svenske Anders Ekman. Efter Ekmans död - också i en flygolycka - gifte hon sig med en amerikan, H. Wisner Miller och flyttade till USA. Jack fanns med i hennes tankar livet ut. Hon skrev boken ”Love, Jack” som handlade om deras kärlek.

Hon fanns också i Jacks tankar, visar de många brev han skrev till henne.

Lars-Åke Skagegårds bok fokuserar visserligen på Jacks och Gunillas kärlekshistoria, men tar också läsaren med in i såväl Kennedyfamiljens innersta, som i Vita Huset. Skagegårds bok har ett rakt och effektivt språk och är vänlig utan att vara insmickrande. Visar att det också är möjligt att vinkla berättelsen om Kennedy på den innerliga men hopplösa kärleksrelationen.

Bra jobbat, Skagegård!

Litteratur

Lars-Åke Skagegård

Kennedys val

Hoi förlag

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lena Köster