Inger Alfvéns bästa böcker

Vår kritiker Inger Dahlman hyllar författaren Inger Alfvéns nya roman "Tvilling". Vi bad Inger Dahlman att peka ut tre andra höjdpunkter i Inger Alfvéns författarskap.

11 maj 2019 06:45

"Dotter till en dotter"

Inger Alfvéns roman "Dotter till en dotter" kom ut första gången 1977 och blev ett viktigt inlägg i feminismen. Sjukhuskuratorn Eva-Marie följer omedvetet moderns och mormoderns mönster i sitt förhållande till Andy, protestsångaren som hon är gift med, och den ende av makarna som utnyttjar friheten i deras så kallade fria äktenskap.

"Ur kackerlackornas levnad"

"Ur kackerlackornas levnad" från 1984 är en av de stora höjdpunkterna i Inger Alfvéns författarskap. Två svenska par strålar samman på en segelbåt i Västindien. Personerna ger var sin bild av samvaron. Kärlek ställs mot hat, vänskap mot svek när Alfvén excellerar i det hon är så bra på, psykologiskt skarpsinne.

"När förnuftet sover"

I "När förnuftet sover" från 2009 skildrar Inger Alfvén 1970-talets medelklassradikaler när de har blivit gamla. Kärleken mellan paret Fabian och Ingeborg utmålas av vuxna dottern som enastående. I själva verket har Ingeborg ljugit för mannen sen första stund och påstått att föräldrarna är döda för att slippa nämna faderns alkoholism och arbetarbakgrund.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Inger Dahlman