Lars Lerin fortsätter att undervisa en grupp konstelever med funktionsnedsättningar i Värmland – men nu får lektionerna en extra twist. På maken Manoel "Junior” Marques initiativ åker delar av gruppen till Brasilien.

Jag hade tänkt tidigare att vi skulle göra ett program i Brasilien, men jag hade inte tänkt på att göra det med lärlingarna eftersom att det är en väldigt lång resa dit, berättar Junior, som är uppvuxen i landet.

Men så blev det – trots att många tvekade över om de skulle våga åka. Vissa av lärlingarna hade inte åkt flygplan tidigare och fick därför besöka Karlstad flygplats några dagar före avresan för ett studiebesök.

Artikelbild

| Lars Lerin undervisar tillsammans med Manoel "Junior" Marques en konstklass, där bland andra Jessica Eneroth, Per Anteryd, Birgitta Corbell och James Andersson deltar.

De fick testa hur det är att gå ombord på ett plan och känna efter hur det var att sitta i det. Många har fått övervinna sina rädslor, säger Lars Lerin.

Bearbetat trauman

En av lärlingarna är Per Anteryd vars flygrädsla tidigare har hindrat honom från att ta sig utomlands. Den här gången tog han däremot mod till sig och klarade den långa resan över Atlanten.

Jag blev väldigt stolt över mig själv, jag målade sedan en tavla på ett flygplan där det stod "jag vågar", berättar han.
Artikelbild

| Manoel "Junior" Marques och Lars Lerin åker till Brasilien med sina lärlingar.

Under 14 dagar befann sig Lerin, Junior och de sex lärlingarna i Brasilien för att måla graffiti, dansa salsa och se landet. Hemma i Karlstad fick de som valde att stanna hemma i stället i uppgift att förbereda en karneval i staden.

Det märks på dem att deras självförtroende och deras självkänsla har växt, de utmanar verkligen sig själva och känns mycket friare. De har fått bearbeta trauman från barndomen, någon hade dåliga erfarenheter från en skolresa och ville absolut inte sätta sig i en buss, men har nu kommit över det, säger Lars Lerin.
Artikelbild

| Lars Lerin har lärt sig mycket av sina lärlingar. "Främst tycker jag att det är vänskapen som vi har vunnit, att vi har deras förtroende och kärlek", säger han.

Gick på första dejten

Junior avslöjar även att paret fick sig en extra romantisk stund ihop under resan – trots att de är gifta sedan länge hade de aldrig tidigare varit på en fin middag ihop, bara de två.

Jag fick min första dejt med honom, säger Junior.

Lars Lerin skrattar och berättar att det var SVT:s idé.

Vi är väl inte särkilt romantiskt lagda, vi lever ganska separata liv även om vi är gifta. Vi har våra barn och så där, vi är ett team där vi lever tillsammans men ändå har mycket olika liv, faktiskt, säger han.

Programmet har premiär den 27 mars i SVT1.