Låten kan bli en riktig sagohit

Förra veckan spelades en speciell låt in här i Norrköping. Texten är skriven på High Valyrian – språket i tv-succén Game of Thrones.

24 september 2014 13:00

I Milk studios, vid industriområdet i Eneby, händer det en hel del just nu. Det finns planer på utbyggnader och utbildningar utöver inspelningar med lokala artister.

Förra veckan var studion uthyrd för ett spännande projekt. För andra gången någonsin – och definitivt första gången i Sverige – spelades en låt in med text skriven på High Valyrian, ett av språken ur succéserien Game of Thrones. Det betyder inte att låten kommer att användas av dem, men att få godkänt gjorde projektet möjligt.

Anton Berlin, låtskrivare, kompositör och producent från Norrköping, hade fint besök. Sångerskan och kompositören Alexandra ”Alex” Hummingson var på plats för att de tillsammans med studentkören SKÖN skulle kunna spela in låten ”Under the spell of love”.

– Den handlar om ”Game of Thrones” och Daenerys armé av enucker och förtrollade människor. Främst om hur kärleken gör dem till slavar, fast de egentligen är fria, berättar Alex Hummingson.

Låten har de skrivit på distans, tillsammans med Rob Delaney, en irländsk textförfattare och sångare som just nu är bosatt i Berlin.

– Att få sjunga det här känns magiskt. Och studentkören är så bra, säger Alex Hummingson.

Vad som händer med låten nu återstår att se, men Alex tycker att det är roligt att få göra den.

– Jag är från Stockholm, bor i Warzava och jobbar ofta i London. För mig är världen rätt liten yrkesmässigt, så jag väljer projekt med omsorg. Om producenterna skulle få upp ögonen för vår låt vore det fantastiskt, men vi får se.

Tidigare har Anton Berlin bland annat skrivit musik till CFDA Fashion awards i New York 2013, men är baserad i Norrköping. Här jobbar han ofta med filmproduktionsbolaget Kojan.

– Jag är självlärd praktiskt, men har pluggat musikteori på universitetsnivå.

Att ha ett närmast absolut gehör har inte skadat vare sig i studion eller när han komponerar.

Alex Hummingson åker ofta runt i olika länder och sjunger in jinglar. I Sverige jobbar hon inte så ofta, men ett kärt minne är ”Dansbandskampen”.

– Vi var med som sjumannaorkestern Dollies 2008.

Hon har roligt i Norrköping.

– Det är så fin stämning. Ett stort intresse för kultur, folk gör låtar och ser det nästan som en rättighet att kunna jobba med musik.

SKÖN-medlemmarna är vana vid stora projekt – bland annat tillsammans med SON – och tar sin uppgift på allvar.

– Det är inte så svårt att sjunga, men jag har ju svårt att veta om vi uttalar orden rätt, säger Joacim Norberg, bas.

Hans körkollega Mikaela Ringdahl instämmer och säger att hon tänker på tonen som ”en ryss som pratar spanska”. Textförfattaren Rob Delaney fick både lära sig språket och läsa alla böckerna – för att ligga steget före i handlingen.

– Jag älskar att språket är en fiktiv konstruktion, med äkta mening om vi översätter till svenska, till exempel. Det är coolt, säger Anton.

Det blev ett tufft dygn med teknisk assistans från Magnus Jonsson, Mr Milk Studios. Men nu saknas bara ett par celloslingor så är produktionen komplett.

– Vi har gått all-out och resultatet känns mäktigt. Vi får väl se om resten av världen får höra låten, säger Anton Berlin med ett leende.

<p>Game of Thrones</p>

HBO började visa den amerikanska tv-serien i april 2011.

Genre: Fantasydrama.

Böckerna: George R.R. Martin.

Skapade tv-serien: David Benioff, D.B. Weiss.

Med: Sean Bean, Lena Headey, Emilia Clarke, Peter Dinklage med flera.

Handling: Serien utspelar sig på den fiktiva kontinenten Westeros, kallad "De sju kungarikena". Eddard "Ned" Stark (Sean Bean), lord av Winterfell, spelar en av huvudrollorna då intrigerna inleds med att Jon Arryn, hans mentor och kungens hand, dött av feber och att kung Robert Baratheon (Mark Addy) är på väg till Winterfell. Ned blir tillfrågad att ersätta Arryn som kungens hand och reser till Kings' Landing för att assistera kungen. På andra sidan havet på kontinenten Essos smider exilprinsen Viserys Targaryen (Harry Lloyd) planer för att återerövra De sju kungarikena. Han gifter bort sin yngre syster Daenerys till stamkungen Khal Drogo. Daenerys blir senare en av huvudkaraktärerna då hon också har planer på att sitta på järntronen.

Kuriosa: Första säsongen beräknas vara den dyraste tv-serien som någonsin spelats in. Serien spelas in på Malta, Nordirland, Island, i Kroatien och Marocko. Böckerna är inspirerade av Rosornas krig.

Textrad ur låten Under the spell of love: Udra Zõbriar, tikni zõbri (mörka ord, mörka vingar)

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sandra Wall