Verklighetsflykt som bot mot virusångest

Information och uppdatering är nödvändigt i dessa tider. Men det är också viktigt att hitta andningshål i det tunga nyhetsflödet.

Så här i coronatider får den ständiga nyhetsrapporteringen sällskap av en mängd andra program i ämnet. Tv-tablårena fylls av Coronaspecial av olika slag – direktsända presskonferenser, paneler där experter av olika slag svarar på tittarnas frågor, analyser och utblickar i världen. Så måste det naturligtvis vara, vårt informationsbehov är i princip omättligt just nu. Och det känns extra viktigt att bli uppdaterad av seriösa och faktagranskande källor i en tid när WHO inte bara varnar för viruspandemin utan även för en våg av desinformation och ryktesspridning. 

Men någonstans finns ju en gräns för hur mycket man orkar ta del av.  När klumpen i magen riskerar att förlama en fullständigt måste man ändå unna sig en gnutta verklighetsflykt. För egen del hittar jag den just nu i lättsamma underhållningsprogram som inte kräver någon som helst tankeverksamhet av mig som tittare. För första gången på väldigt länge bänkade jag mig framför premiären av "Let's dance" på Tv4 och lät mig förföras av vackra kläder och charmiga danspar. Men framför allt imponerades jag av den oerhört proffsige och alltid lika rolige programledaren David Hellenius. Han är verkligen väl värd alla sina Kristallen-priser (sju hittills). Även "Stjärnornas stjärna" bjuder perfekt skydd mot virusångest en stund, liksom pseudointrigerna på paradisön i "Robinson"

Däremot beklagar jag djup beslutet att helt ställa i Eurovisionfinalen. Detta gränsöverskridande musikspektakel hade verkligen behövts i år, om inte annat som enande kraft. Och det borde ju inte vara särskilt svårt att få till en tävling utan publik med videoinspelningar av artisternas bidrag. 

Det finns ju också en massa bra serier att frossa i. På SVT play ligger nu åter alla sex säsongerna (totalt 67 avsnitt) av den australiska pärlan "Hemma igen". En fängslande släkthistoria i härlig 50-talsmijlö. Jag avundas verkligen alla som har detta serieäventyr framför sig! Danska kriminalserien "DNA" som SVT visar på söndagar är också klart sevärd nagelbitarspänning. 

STREAMINGTIPS

"Tjockare än vatten". Denna nattsvarta serie om tre sargade syskons försök att driva ett pensionat på Åland gick på SVT för några år sedan. Nu är den tillbaka med en ny säsong på Viaplay. 

"Bäckström". Kjell Bergqvist är naturligtvis helt perfekt i rollen som den bufflige kommissarien från Leif GW:s böcker. Cmore (premiär i Tv4 7/4).

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa