Location East får lokala akter att lysa

Minifestivalen Location East har etablerat sig och visar sig vara bra på två viktiga saker. Ett, att lyfta fram akter som finns i närområdet och två, skapa en mysig stämning där människor kan mötas.

Redan under eftermiddagen startar festivalen under lördagen. Då framträder Dilan Burkay, Simon Riise och Anna and the sea på Arbis uteservering där sommarkänslan letar sig fram.

12 maj 2019 14:33

Sedan flyttar festivalen in i bistron. Solen vilar ännu över området och många blir kvar utomhus trots att Isfruun drar igång. På tur står bandet Dalen från Kisa. De har spelat tillsammans i fyra år och beskriver sin musik som progressiv bakåtlutad pop.

– Från början ville vi göra blues, men sedan kom jazzinfluenser, pop och rock in, säger sångerskan Tina Ahlén.

Dalen skriver sina egna låtar och Ahlén berättar att de tillsammans i sexmannabandet jobbar fram musik och text. Målet är att spela in en EP, materialet har de redan.

Nästa band som uppträder är Televote, en mix av musiker från olika lokala band som nu har gjort nya låtar. Kylan och mörkret lägger sig och fler kommer för att lyssna. En intim känsla skapas och människor i olika åldrar, olika stilar blandas. I publiken finns Marie Lingström, Christin Rolander och Eva Sundin.

– Vi gillar att lyssna på musik, säger Eva.

– Vi tycker om att gå på festivaler, men både Where´s the music och Bråvalla togs bort. Så det här är ett alternativ, säger Christin.

– Kul att de lyfter fram lokala band och det här är en bra lokal. Bra med många och korta akter, säger Marie.

Christin framför att om Norrköping ska profilera sig som musikstad så måste ett levande musikliv med många scener och evenemang vara en given del.

Festivalen flyttar vidare in till den stora scenen men där blir det väldigt mycket yta för besökarna att röra sig på. Konkurrensen är hård från andra evenemang i närområdet, som Bob Marleys minneskonsert och Barbados.

Först ut är Morabeza Tobacco, en duo som träffades på en klubb i Norrköping och därefter började spela tillsammans. På scenen under kvällen står även Saga Back, Maj Monet, och dragplåstret Amwin.

Mellan akterna hörs bandmedlemmar som tackar arrangörerna för Location East. Detta är tredje året festivalen arrangeras av Linnea Larsson och hennes tre vänner.

– I år har vi försökt bredda och titta på band från hela regionen, och särskilt ”up and coming.” Det är både band som hör av sig och band som vi handplockar. Det är så kul att vi fortsätter gå framåt och fortsätter få fin respons. Det är verkligen en tacksam stad att anordna i, alla är så hjälpsamma och det finns inget konkurrenstänk.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Gabriella Nilsson Ringqvist