Tonerna klingar ut i den sommarvarma ladan. Poeten Erik Lindorms dikt "Mötet" från förra seklets första hälft har just fått nytt liv i Uno Svenningsson tonsättning. När han sjunger "själ mot själ" med sin karakteristiska röst, kan i alla fall inte jag värja mig. Strax innan har hårdrockaren Nicke Andersson från The Hellacopters framfört en lika gåshudsframkallande tolkning av "Stjärnorna kvittar det lika" av Nils Ferlin.

"Helt lyriskt" är verkligen en helt lysande programidé och efter det tredje avsnittet kan jag också konstatera att idén är synnerligen väl förvaltad. Fredrik Lindström är en fantastisk ciceron och det märks att han verkligen brinner för ämnet. Lekfullt och pedagogiskt, utan att för den skull bli sådär pretentiöst folkbildande som han kan vara ibland, leder han programmet.

I första avsnittet ifrågasätter han dock hela idén när han undrar om gamla poeter som få numera läser verkligen kan vara tv-underhållning för 2000-talet... Men det är det verkligen, tro mig. De medverkande artisterna presenteras på ett intressant sätt liksom de poeter de valt att tolka. Men också den tid och miljö som författarna verkade i. Och, kanske viktigast av allt, de frågor och tankar som är centrala i deras diktning. Många röster kommer till tals, bland annat drar Ebba Witt Brattström paralleller mellan Edith Södergrans diktning och vår tids metoo-rörelse. I samma avsnitt gör också Molly Sandén en oerhört stark tolkning av Södergrans "Vierge moderne" där hon hämtar refrängen från en annan av hennes dikter ("Det svalnar"): "Du sökte en kvinna och fann en själ, du är besviken". Resultatet är helt briljant och jag önskar verkligen att låten når hennes unga publik. På onsdagskvällen visar SVT den fjärde delen där Lisa Nilsson tolkar Kristina Lugn. Missa inte det!

Artikelbild

| Uno Svenningsson och Nicke Andersson tolkar Erik Lindorm och Nils Ferlin i "Helt lyriskt".

I söndags var det premiär för "Mitt perfekta liv" i SVT. En intressant inblick i en för mig helt okänd värld. Fyra unga populära Youtubers i samtal med psykoterapeuten Poul Perris om livet bakom den perfekta fasad de skapat på sociala medier. De berättar öppenhjärtigt om sorg, självskadebeteende och prestationsångest. Otroligt gripande, men jag sitter ändå där med en obehaglig känsla av att ha tjuvlyssnat på något privat, som inte var ämnat för mina öron.

Stör mig på 1

"Stjärnorna på slottet". Gillar konceptet, trots att det mest handlar om inbördes beundran. Men årets upplaga känns extremt ojämn. Lena Söderblom har inte sagt flaska under de första tre avsnitten medan Camilla Läckberg kläcker ur sig floskler oavbrutet. SVT, lördagar kl 20.

Stör mig på 2

"Dirigenten". Den här thrillern hade kunnat vara både spännande och sevärd. Men i övrigt utmärkte Adam Pålsson är ju helt fel person i huvudrollen. Obegriplig casting, om ni frågar mig. Tv4, onsdagar kl 21.

Streamingtips

"The marvelous mrs Maisel". Halsbrytande roligt om hemmafrun Miriam som gör karriär som ståupp-komiker i en ljuvligt färgstark 50-talsmiljö. Prime Video.

Mejla gärna: ann-charlotte.irhede@ostmedia.se