Ett historiskt haveri

Från progg till Eurovisionvinst – en tv-serie om den svenska musikrörelsen från 70-talet och framåt. Vad kan gå fel? Ganska mycket tyvärr...

29 januari 2019 21:00

Jodå, tanken är det inget fel på. Att skildra en del av den svenska nutidshistorien genom musiken är en utmärkt idé. När Erik Haag & Co nu är tillbaka med en ny serie är konceptet detsamma som tidigare. I "Historieätarna", om mathållning och kost genom tiderna, kändes det fräscht och nyskapande och programmet fick också välförtjänt framgång hos både kritiker och tv-tittare.

I uppföljaren "Bye bye Sverige", om den stora emigrationen kring förra sekelskiftet, tog dock tramsinslagen över. Här fick Erik Haag och Lotta Lundgren sällskap av Kakan Hermansson och Olof Wretling. Och det är samma kvartett som står bakom nya serien "Bandet och jag", som hade premiär på SVT i helgen.

Genom berättelsen om det fiktiva bandet Leko utlovas historien om hur Sverige mellan 1970 och 1990 går från att vara ett kollektiv till världens mest individualistiska land. Om det lyckas? Kanske, men det är i så fall inte Haag & Co:s förtjänst. De gör verkligen sitt bästa för att tramsa bort det mesta. Uselt skådespeleri, halvtaskiga låtar och löjliga utstyrslar gör att man inte kan ta någonting som de gör på allvar. Och så den där övertydliga, förment naiva, berättarstilen som inte ens skulle funka i ett barnprogram. Och naturligtvis får vi se Erik Haags nakna rumpa i tv på bästa sändningstid även denna gång...

Nej, det som till viss del räddar tillställningen är den imponerande mängd experter som medverkar, jag räknar till 29(!) stycken men kan säkert ha missat någon. Allt ifrån Jan Eliasson och Peter Englund till Jan Gradvall och Malena Ivarsson. De lyckas ändå förmedla en intressant och mångfacetterad bild av vad som faktiskt hände under den här omvälvande tiden. På pluskontot finns dessutom en massa dokumentära inslag och tv-klipp som ger både aha-upplevelser och tyngd.

Och musiken, den riktiga musiken, från 70- och 80-talen, hörs tyvärr bara i små snuttar i bakgrunden. Så nu hoppas jag bara att någon annan gör allvar av den goda idén. Ser verkligen fram emot en berättelse om Sveriges nutidshistoria genom musiken – helt befriad från fånigt flams och nakna rumpor.

Bäst just nu

Jesper Rönndahl, vilken kille! Han lyckas inte bara svara rätt i "På spåret" (trots sin lagkamrat Elisabet Höglund), han är också genialt rolig och fullständigt orädd i sitt eget program "Svenska nyheter". SVT, fredagar kl 22.

Ser fram emot

"Saknad, aldrig glömd". Hurra! Min favorit Nicola Walker är tillbaka i tredje säsongen av den brittiska kriminalserien. Första avsnittet sänds i SVT, lördag kl 21.30.

Streamingtips

"True detective". I tredje säsongen är stämningen från den första tillbaka och Mahershala Ali är makalöst bra i huvudrollen. Fyra av åtta avsnitt finns än så länge på HBO.

Mejla gärna: ann-charlotte.irhede@ostmedia.se
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ann-Charlotte Irhede