Vad var det jag sade? Den utflyttade Linköpingsbon Ludwig Göransson var värd att vinna en Oscar – och det gjorde han! Så välförtjänt, så hedrande och så genuint roligt!

LÄS MER:Därför får han en Oscar på söndag

"Hur stort är det här" frågar programledaren i P1 och kulturreportern yrar om att svenska producenter som Shellback fått samma pris förut. Tidigare har DN påstått att Ludwig Göransson besegrades av Lady Gaga på Golden Globe-galan.

De har fullständigt fel. De svamlar om en annan kategori: "original song". Ludwig Göransson har inte bara gjort någon poplåt som hörs en minut i eftertexterna. Det han har gjort till "Black Panther" kallas "original score". Han har komponerat bortåt två timmar symfonisk filmmusik som är filmens själ och hjärta. Och i den kategorin har ingen svensk vunnit tidigare.

När jag intervjuade Ludwig Göransson i förra veckan berättade han hänfört om resan han gjorde till Senegal, på jakt efter genuina ljud och rytmer till "Black Panther".

"I Afrika är musiken en del av livet, en del av ritualer, en del av varje dag. Om någon föds, eller dör, eller kommer tillbaka, allt är förknippat med musik", berättade han.

Och så fungerar ju bra filmmusik också. Är du nyfiken finns Ludwigs musik på Spotify. Själv har jag lyssnat på den varje dag den senaste tiden.

Jag hade sett samtliga åtta filmer som var nominerade till årets film, och jag tyckte att "Green book" var bäst. "Roma" hade finast foto och "Blackkklansman" vassast manus. Det klagas hit och dit på vilka som vann årets Oscars. Själv går jag mot strömmen och säger som det är: jag är nöjd.