Det våras för kärlek och dejtingromantik

Vintern må göra ett försök till revansch, men i tv-tablåerna är det redan vår med kärlek och romantik för hela slanten.

Hur många dejtingprogram behöver vi tittare egentligen? Tv-makarna verkar tro att intresset är i princip omättligt. En snabb koll i SVT:s tablå gjorde mig småförbannad faktiskt. Måndagar – dramaserien "Dejta" följt av "Första dejten", tisdagar – "Gift vid första ögonkastet". Och nästa vecka är det premiär i Tv4 för både "Bonde söker fru jorden runt" och nya blind date-satsningen "Flirty dancing" med Rennie Mirro som programledare. 

Bra stoff för en ilsken krönika, tänkte jag. Men fann mig snart röras till tårar av de gulliga mötena i "Första dejten" och storgråta till de konstruerade bröllopen mellan helt okända människor i "Gift vid första ögonkastet"... För det är ju ändå så fint med kärlek, eller hur? Man vill så gärna att deltagarna ska hitta den. Och trots de i grunden märkliga programidéerna lyckas man ändå förmedla känslor som känns äkta.  Mycket handlar nog om att de medverkande tas på allvar och bemöts med respekt. 

När det så visade sig att även dramakomediserien "Dejta" var helt okej, föll hela min sågnings-idé. Maria Sundbom Lörelius är både perfekt och trovärdig som den ensamstående trebarnsmamman Ella som högst motvilligt ger sig in i dejtingdjungeln. Rollbesättningen känns överlag klockren, mina favoriter hittills är Klara Zimmergren som vass ex-svägerska och Nova Waldfogel som avig tonårsdotter. Här finns gott om igenkänning och fnissig humor i grymt vackra stockholmsmiljöer.

ÖVERDOS

I år längtar jag faktiskt efter att Mellocirkusen ska vara över. Känns inte årets upplaga ovanligt avslagen? Inte ens annars så duktiga Linnea Henriksson kommer till sin rätt.  Hoppas ändå på att den nostalgiska återblicken i Andra chansen på lördag blir ett lyft.

SER FRAM EMOT

Ni missar väl inte sevärda "Kalifat"?  Sista avsnittet visas på söndag, men hela serien kan ses på SVT play ända till 8 juli. Men nästa söndag (8/3) är det åter dags för "Mästarnas mästare". Alltid lika kul att se de svenska idrottshjältarna dela erfarenheter och mäta sina krafter. Samma kväll är det också premiär för danska kriminalserien "DNA", som verkar klart lovande.. 

STREAMINGTIPS

"The outsider". När en elvaårig pojke hittas brutalt mördad inleds en minst sagt märklig jakt på förövaren. Mörk, krypande Stephen King-spänning med sedvanligt övernaturliga inslag. Rysligt fascinerade. HBO.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa