Alla biografer har inte stängt – än

Filmstaden stänger sina biografer till följd av smittspridningen. På många håll kan man dock fortfarande gå på bio. Men hur länge till?

Beskedet kom på tisdagen: Filmstaden stänger alla sina biografer tills vidare, från och med onsdag 18 mars. Sveriges största biografkedja ägs av den internationella kedjan AMC, som i sin tur helägs av ett kinesiskt bolag. När AMC stängde alla sina biografer i USA på tisdagen dröjde det inte länge innan hela koncernen följde efter. 

Det innebär att vi som bor i Linköping helt saknar biograf nu. Den mindre kedjan Svenska Bio, som bland annat driver biograferna i Motala, Mjölby och Västervik, fortsätter visa film som vanligt. Detsamma gäller Cnema i Norrköping, och en del mindre biografer runtom på landsorten. Frågan är hur länge de kan fortsätta. 

 

I takt med att kampen mot coronaviruset djupfryst den ena sektorn efter den andra på hela norra halvklotet har även filmbranschen påverkats. För två veckor sedan kom beskedet att premiären på "No time to die" skulle skjutas upp till i höst, och därmed blev James Bond den förste filmhjälten som flydde undan viruset. Nu flyttar filmbolagen fram premiär efter premiär, och jag skulle gissa att tisdagens besked får till följd att fler filmer läggs på is tills vidare. 

I fredags begränsade Filmstaden antalet bokningsbara säten, så att biopubliken inte skulle sitta för tätt ihop. Den kvällen såg jag Amanda Kernells nya film "Charter" tillsammans med en handfull andra besökare, försiktigt utspridda i salongen. 

Kernell slog igenom stort med "Sameblod" härom året. Hennes nya film handlar om en infekterad vårdnadstvist och en mamma som sticker till Teneriffa med sina barn. Det är en välberättad och komplex film. Kernell har skrivit ett mycket intelligent manus där hon ger åskådarna små indicier utan att bli övertydlig, och där karaktärerna hela tiden utvecklar nya nyanser. 

 

Det kunde blivit en tung film, men jag känner mig upprymd på vägen hem efteråt. Då plingar det till i telefonen. En artist jag gillar, Karin Park, har tvingats ställa in sin turné. I stället ska hon uppträda hemma, och livesända sin konsert via Facebook. Jag castar sändningen till min tv och kan avnjuta konserten från min soffa, tillsammans med några hundra andra fans runtom i världen. Det blev en unik kväll, en upplevelse jag aldrig skulle ha fått utan viruset. 

Tyvärr blir det troligen i den soffan jag ska ha mina filmupplevelser också den närmaste tiden, medan Filmstaden är stängd. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Kylberg

Ämnen du kan följa