Älgarnas och tanternas triumf

Majestätiska älgar och coola tanter – vad mer kan man önska sig? Slow-tv blev en oväntad vänskap för många tittare de senaste veckorna och nu väntar högtidsstunder med två damer som är par i brott.

7 maj 2019 20:00

Vera, Cecilia och Jenn – så heter mina favoriter i rutan just nu. Det är verkligen härligt att tanterna får ta den plats de förtjänar i tv-utbudet. Den här veckan är det äntligen premiär för andra säsongen av "Enkelstöten" i Tv4. Nyinspelningen av "Dubbelstötarna" som gjorde stor succé på 1980-talet, ni vet. Då med två gubbs, Björn Gustafson och Frej Lindqvist, i huvudrollerna som de ovanliga bankrånarna. Nu är det istället två 60-åriga kvinnor som är hjärnorna bakom de fiffiga stötarna. Sissela Kyle spelar läkaren Cecilia och Lotta Tejle matematikläraren Jenny. Den här gången bestämmer de sig för att stjäla en konstinstallation värd flera miljoner. Det dräller av kända komiker och skådespelare i rollistan, men det är radarparet Tejle & Kyle som lyfter serien. Med perfekt tajming och en personkemi som känns alltigenom äkta är det omöjligt att inte falla pladask. Jag älskar också det långsamma och övertydliga berättartempot. Det skapar en gammaldags känsla som förstärks av de korsstygnsbroderade vinjettexterna och musiken. Hela historien är snäll och skojig men också spännande och smart. Ett välbehövligt andningshål i tv-utbudet.

Det är också söndagskvällarna i SVT med den brittiska kriminalserien "Ett fall för Vera". Ännu en tant som får briljera. Brenda Blethyn är oemotståndlig som den kärva men varmhjärtade detektiven utrustad med ett skarpsinne utöver det vanliga. Extra plus för att varje avsnitt är en avslutad historia.

Annars har det mest handlat om älgar de senaste veckorna. Det är ju alldeles underbart att SVT:s satsning på så kallad slow-tv blev en sådan succé. Livesändningen "Den stora älgvandringen" från Ångermanälven lockade miljontals tittare både i Sverige och utomlands. Då och då lyckades kamerorna fånga älgarna makligt betande eller majestätiskt simmande, men för det mesta hände ingenting alls. Vackra naturbilder och rofyllt vågskvalp blev ändå ett slags meditativ lägerelds-tv som fångade tittarna mitt i det skränande utbud som erbjuds från alla håll. Lika otippat som hoppfullt och vackert.

Streamingtips

"Killing Eve". Även här är det kvinnorna som dominerar. Fantastiskt oförutsägbar och härlig spänning. Andra säsongen visas nu på HBO.

Veckans ris

Efter två avsnitt försvann plötsligt andra säsongen av den svenska kriminalserien "Svartsjön" från Tv3:s tablå. Förklaringen är att den "tyvärr inte tog för sig som vi önskat vid den sändningstiden, så vi har pausat serien". Men hallå! Så kan man faktiskt inte göra mot sina tittare...

Veckans ros

Eftersom detta är min hundrade tv-spaning sedan starten vill jag passa på att tacka alla läsare som hört av sig genom åren med tips, mothugg och glada tillrop. Det är alltid lika roligt och jag hoppas innerligt att ni fortsätter med det!

Mejla gärna: ann-charlotte.irhede@ostmedia.se
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ann-Charlotte Irhede