KariN:s vårprogram startar med dans

Det blir föreställningar såväl i Åby som Skärblacka men riksteaterföreningen KariN rivstartar våren med dansföreställningen "Rhythmania" på Teater Bråddgatan 34.

31 januari 2019 20:38

Rikstetaerföreningen KariN har spikat sitt vårprogram och börjar med en turnépremiär. Det är den prisbelönta dansaren och koreografen Anna Öberg som på söndag kommer med sin föreställning Rhythmania till Teater Bråddgatan 34.. Det är en dansproduktion som utgår från hennes personliga och koreografiska resa in i folkdansen. Med sig på scenen har hon också riksspelman Anders Löfberg. Turnén landar sedan även i Linköping 5 april och avslutas i Motala 5 mars.

– Jag ser föreställningen som en kommentar till den historieskrivning där folkdans och folkmusik används om ett politiskt slagträ i frågan om svenskhet och nationalism. En tradition är aldrig statisk, den förändras över tid och i mötet mellan människor. Och den bryr sig inte om landsgränser. Polskan är ett bra exempel, det är en dansform som ofta omtalas som något av det svenskaste som finns men egentligen har den sina rötter från Polen, säger Anna Öberg

Det blir en föreställning i två akter där Anna Öberg i andra akten tar publiken vidare in i rytmens värld.

– Vi är så glada att få vara värd för turnépremiären av denna spännande föreställning. Det kommer garanterat bli en härlig upplevelse, säger Adam Knapasjö, styrelsemedlem i KariN.

Vårens program fortsätter sedan i Skärblacka Folkets Hus 9 februari med föreställningen "Jag tog vägen bort från kartan" En musikalisk resa med musik från bland annat George Gershwin, Tom Waits, John Lennon, Lisa Ekdahl och Mikael Wiehe framför av skådespelaren och sångerskan Sara Lindh och musikern Krister Jonsson. Riksteatern återkommer till Skärblacka 12 april med "Säg Algots, det räcker!" En fristående uppföljare till tidigare nostalgiförestälningar som "Ta´t lugnt ta en Toy" och "Tag det rätta, tag Cloetta".

Internationella kvinnodagen 8 mars firar KariN med "Kom igen Caritha" på teater Bråddgatan 34. En exsistentiell show och kabaréliknande monolog med Solveig Bergqvist, Cecilia Kyllinge, Jan-Olof Jonsson och Anders Larm.

3 april tolkar Anna Bromee Anni Frid Lynstads musik och tidiga repertor från åren innan och efter ABBA i föreställningen "En Frid(a) för själen" i Åby Folkets hus.

Övrigt under våren är också "En kväll med Christian Zell" i samband med föreningen årsmöte och dans kompaniet Norrköping Slow Clap som kommer att jobba med amatörer och presentera resultatet under Dansens vecka i slutet av april.

Vårprogram KariN

3 februari - "Rhythmania" (Teater Bråddgatan 34)

9 februari -"Jag tog vägen bort från kartan" ( Skärblacka Folkets Hus)

8 mars - "Kom igen, Caritha" (Teater Bråddgatan 34)

19 mars - "En kväll med Christian Zell" (Teater Bråddgatan 34)

3 april - "En Fri(d)a för själen" (Åby Folkets Hus)

12 april - "Säg Algots, det räcker" (Skärblacka Folkets Hus)

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Micke Pihlblad

Ämnen du kan följa