Kalbokultur äntrar åter scenen

De har samlats runt trädgårdsbordet. Det bjuds på nubbe och stämningen är god. Men så kommer det där brevet fram. Kalbokultur ger "Tjocka släkten" i Knäppingsborg.

16 juni 2017 14:29

Det är tredje året i rad som Kalbokultur spelar folklustspel ute på gården i Knäppingsborg. Tidigare uppsättningar, ”Tänk om jag gifter mig med August ”och ”Söderkåkar” följs i år av ”Tjocka släkten”. För regi svarar Frippe Pettersson som också innehar en av rollerna. Det är tredje gången han spelar denna pjäs som är något av en favorit.

– Den är farsartad och har inte alls samma allvar som Söderkåkar, säger han.

Musiken är skriven enkom för pjäsen. Det uppskattar han, för så är det inte alltid.

– Handlingen förstärks av musiken.

Att både vara regissör och ha en av de större rollerna på en och samma gång är dock inte helt optimalt.

– Men det går. Jag har ganska bra koll på den här genren.

För oavsett om det regnar eller någon skulle råka glömma en replik så löser man det. Vid föreställningen har man ingen sufflös, det är bara vid repetitionerna.

Det är en stor ensemble med 13 personer på scen som repeterat Gideon Wahlbergs ”Tjocka släkten” sedan i januari. De flesta var med i Knäppingsborg även i fjol. Men inte Lieze Broeders. Här har hon rollen som Gerda som kommer från Mjölby och hälsar på.

– Hon är dum blondin. Väldigt naiv. Superflickig, säger Lieze som sin rollkaraktär.

Även om Lieze inte varit med vid tidigare uppsättningar i Knäppingsborg så har hon tidigare teatererfarenhet. Förra året var hon till exempel med i ”Rasmus på Luffen” som sattes upp i Söderköping. Där spelade hon Paradis-Oskars fru, bland annat.

– Det är otroligt roligt och givande att få vara med och spela i det här gänget, tycker Lieze som kommer från Växjö och bara har bott i Norrköping i tre år. Till hösten ska börja på en musikalartistutbildning på skolan Base 23, en fristående dansskola i Stockholm.

– Så då lämnar jag Norrköping.

Men just nu gäller det att få östgötskan att ligga rätt i munnen. Ska det nu föreställa att man kommer från Mjölby så är det ju bara så.

För det är ju just om ett besök från en högfärdig släkting som pjäsen handlar om. Besöket skulle inte ställa till några problem om det inte varit så att portvaktens fru Fina (Anki Wastesson) framställt dem som betydligt mer välbärgade än de faktiskt är. Nu får portvakten spela direktör.

– Det går jag motvilligt med på säger Frippe Pettersson som har rollen som portvakten Adde.

Behöver vi tillägga att det blir romantik, förvecklingar och allehanda dråpligheter? Nej, för det är ganska självklart.

Tjocka släkten

I rollerna: JB Olofsson, Jakob Sjöberg, Frippe Pettersson, Anki Wastesson, Jenny Silfvenius, Annicka Ljung, Janne Gustavsson, Lieze Broeders, John Hedman, Elias Dahlgren, Ellen Mattsson, Johans Pettersson, Lotta Månsson, Alexander Ambec, Kerstin Hedman, Anna Andersson.

Manus: Gideon Wahlberg.

Regi: Frippe Pettersson.

Scenografi: John Hedman och Frippe Pettersson.

Produktion: Katarina Laub Kalbokultur.

Spelas i juli Knäppingsborg den: 1, 2, 3, 6, 7, 8, 9,10, 13, 14, 15, 16, 17, 20, 21 och 22.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!