Joacim Cans hyllar Magnus Johansson

Att Joacim Cans från Hammerfall ska vara med i Melodifestivalen är lite udda, men ingen skräll. Desto mer oväntat är att låten är en hyllning till Norrköpingsartisten Magnus Johansson.

23 november 2012 00:00

Den heter Annelie, samma namn som ingick i Magnus genombrottslåt.

- Det är en hyllningslåt till den artist som har betytt mest för mig i vispopgenren som heter Magnus Johansson som hade en hit med låten Vakna nu Anneli 1990. Jag skrev den här låten som en fortsättning på det arv som han lämnade efter sig, sa han i en TT Spektra-intervju häromdagen.

"Festligt"
NT ringer upp en Magnus Johansson, som numera är lärare på De Geergymnasiet. Han ligger hemma i feber och har inte hört något om hyllningen.

- Okej, där ser man. Det var festligt. Tycker förstås att det är jätteroligt! En crossover-grej, kan man säga.

För något år sedan hade han mejlkontakt med en gitarrist i Hammerfall. Han minns inte riktigt vad det handlade om, kanske något att en kommande svenskspråkig platta i visgenren. Så helt överraskad blir han inte av Hammerfall-kopplingen.

Vad betyder låten Vakna nu Anneli, för dig
i dag?

- Inte så mycket. Det var ju väldigt bra att den blev en hit, det hade jag nytta av, men den var ju aldrig med på något album. En b-sida på en singel bara, som det säger lite om hur jag rankade den.

Inget Mello-fan
- Det var jättekul att folk gillade den. Jag tycker att den var trevlig och så, men ingen av de låtar som jag var mest angelägen om att ge ut.

Hur ofta blir du igenkänd av folk?

- Någon gång i månaden kanske.

Följer du schlagern?

- Nej, men jag brukar höra låtarna. Har ju tre barn.

Kommer det här att förändra din inställning?

- Ja, den där måste jag ju höra i alla fall, det är alldeles uppenbart. Vad var det han sa, var det en fortsättning? Hette låten Annelie? Det var ju fascinerande.

Han skrattar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!