Innan ljuden tystnar

Alla som inte hört rytmen från en stångjärnshammare eller rasslet från en gammadags räknemaskin får en möjlighet att stilla nyfikenheten.

7 januari 2015 10:09

Sedan september 2013 pågår projektet ”Work with sounds” på Arbetets Museum och syftet är att bevara ljud som riskerar att försvinna.

– Allt förändras oerhört fort och ibland rör det sig om brandkårsutryckningar, säger Torsten Nilsson, intendent på museet och den som ursprungligen kläckte idén.

Men det handlar inte bara om att fånga ljud som befinner sig i riskzonen, utan är också ett sätt att spara dagens ljudmiljö åt eftervärlden.

– Jag hade gärna velat veta hur Norrköping lät på 1880-talet, säger han och påpekar att varje stad låter på sitt eget sätt.

Norrköping kännetecknas enligt hans mening genom ljudet av bilar som åker över spårvagnspår.

Skillnaderna finns också mellan olika länder. ”Work with sounds” är ett EU-projekt och i samarbetet ingår sex museer från olika håll i Europa.

– En slovensk järnvägsbom låter annorlunda än en svensk. Det är något jag har lärt mig, säger han.

Men själva poängen i arbetet är att ljuden ska vara tillgängliga för alla intresserade. Inspelningarna laddas ner på ljudfiler som finns tillgängliga på internetadressen www.workwithsounds.eu.

– Målet är att de ska användas och nyligen var det en musikproducent från Stockholm som ville ha ljudet från en stångjärnshammare i en av sina låtar, säger Torsten och ler.

Han hoppas kunna skapa en regelrätt utställning kring de inspelade ljuden så småningom, men varje inspelning har också dokumenterats genom fotografier och filmer.

– Dessutom har vi försett varje inspelning med GPS-angivelser, vilket ger en ljudkarta över hela Europa, säger han.

Bland ljudfilerna hittar man inspelningar av tekokare, brandbilar, el-vispar, telefoner med nummerskivor, ramsågar och mycket an­-nat.

– Vi lever i en tid då det blir mer och mer ljud. Det gör det svårare att isolera dem vi vill spela in, säger han.

Dessutom går allt oerhört fort och Torsten Nilsson anser att de förändringar vi upplever är mer omvälvande än den industriella revolutionen på 1800-talet.

– Det finns forskare som antyder att hälften av dagens jobb är borta om 20 år och då försvinner också ljuden, säger han.

Världens äldsta inspelning är från 1860. Det är en kvinna som sjunger, men det krävdes ny teknik för att ta fram ljudspåren och det var först i början av 2000-talet som det blev möjligt att lyssna på henne.

– Det låter för djävligt! säger Torsten och skrattar.

Men bland de egna inspelningarna finns det sådana som ger en föreställning om ett ljudlandskap som betydligt äldre än så.

– Rasmus kvarn i Gränna är från medeltiden. Det är häftigt att tänka sig, att det var så här det lät, förklarar Torsten.

Projektet är en pionjärinsats och kommer att pågå fram till september, då allt avslutas genom en konferens i Dortmund, men Torsten Nilsson tror att ljudinsamlingar snart kommer att vara en del i den vanliga verksamheten på många museer.

Uppmärksamheten har också varit stor. De senaste dagarna ha många av riksmedierna rapporterat om det som pågår på Arbetets museum.

Men intresset har sträckt sig längre än så och projektet har väckt uppmärksamhet internationell.

– BBC Radio hörde av sig för en intervju. Först var det ett sju minuter lång inslag om Barack Obama, sedan två forskare som undersökt ljudvågor från Big Ben innan det var jag. Det gav ett roligt perspektiv, säger han och ser belåten ut.

0768-408173

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!