Industrilandskapet nu och då

Stadsmuseet släpper sin femte film med Norrköpingshistoria. Den här gången skildras Industrilandskapets historia och förvandling.

2 december 2013 02:00

Lagom till jul släpper Stadsmuseet ytterligare en dokumentärfilm i sin serie Norrköping på film, en två timmars berättelse om Industrilandskapet sammansatt av gamla filmer, arkivmaterial och nyinspelade material.

– Vi har köpt loss en del material från SVT och Östnytt, säger Anders Karlin från Stadsmuseet.

Annars finns en hel del i Stadsmuseets och Stadsarkivets hyllor. För några år sedan sände de in sina arkiverade och, i vissa fall skadade filmer för digitalisering.

– Det gör att vi kan arbeta med filmerna på ett helt annat sätt, säger Anders Karlin.

– Och tillgängliggöra dem för Norrköpingsborna, säger Rolf Jonsson på Stadsarkivet.

Magnus Höjer har skrivit manus och står för speakerinsatserna medan Göran Isaksson har filmat Industrilandskapet av i dag.

– Vi har valt att kalla filmen för En stad av slott efter Majgull Axelssons bok om Norrköping som kom för några år sedan. Den är två timmar lång och innehåller mycket material, bland annat kring nedläggningen av YFA 1970.

– Bland annat har vi en nygjord intervju med YFA:s dåvarande vd Alfred Hahn som berättar om hur han upplevde nedläggningen, säger Anders Karlin.

Beskedet läckte ut den 1 april via radion och innan de anställda fått beskedet. NT lär ha vetat om nyheten men dröjt med publiceringen.

– I dag kan man kanske säga att nedläggningen, om än snabb och brutal, gjordes i rätt tid. Alfred Hahn och Karl-Erik Önnesjö från Holmen informerade regeringen för att söka stöd. De träffade både Olof Palme och Gunnar Sträng. Men de rådde dem att lägga ned med motiveringen att Sverige inte skulle ha en sådan låglöneindustri och att de skulle ta hand om arbetarna, berättar Magnus Höjer.

Så blev det och industribyggnaderna förföll och fylldes i någon mån av andra företag. Inte förrän Holmen flyttade sitt pappersbruk till Händelö 1981 blev Industrilandskapet öde. Men ur detta reste sig först Arbetets Museum och sedan De Geerhallen. Med etableringen av Campus Norrköping inleddes en period av ständig uppgång.

– Jag tycker man ser stor skillnad i de filmbilder som är från 1995, ett kvartssekel efter YFA:s nedläggning, menar Anders Karlin.

Det är kanske ingen slump att filmen om Industrilandskapet görs nu, 2013, när området har nått en ny topp.

– När jag filmade där i somras mötte jag mycket turister. Jag tror att området skulle kunna marknadsföras bättre, säger Göran Isaksson.

I morgon är det premiär för den nya Norrköpingsfilmen på Cnema, men den finns också att köpa i dvd-format på Stadsmuseet.

– De har sålt ganska bra och intäkterna har blivit delfinansiering av den nästkommande filmen, säger Anders Karlin.

Både Magnus Höjer och Rolf Jonsson säger att det finns mycket idrott på film och att det vore roligt att göra en film om Idrotten i Norrköping. Men startskottet till en sådan har inte gått än. Tills vidare får vi nöja oss med den nya filmen om Industrilandskapets framgångshistoria.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!