Här är böckerna du inte får missa

Litteraturen, svenskspråkig såväl som översatt, är en värld full av möjligheter. NT:s kulturredaktör Mats Granberg utser årets bästa böcker.

18 december 1915 11:33

Att vid årets slut utse 2015 års bästa böcker borde vara ett grannlaga arbete. Nu blir det inte så för min del. Istället gör jag en hastig rannsakning i minnet av de böcker jag hunnit läsa och konstaterar raskt att det blir minst ett dussin som skulle kvala in bland mina tre bästa.

Det har som vanligt har varit ett bra utgivningsår, särskilt om man också granskar de mindre förlagens utgivning. 2015 har också varit ett bra bokår för svenska författare. Agneta Pleijel, Maja Hagerman (båda Norstedts), Bengt Jangfeldt och Gunnar Harding (båda Wahlström & Widstrand) har alla skrivit mycket bra böcker i sina respektive genrer.

Nobelprisvinnande förlaget Ersatz har som vanligt haft en stark utgivning vid sidan av Svetlana Aleksijevitj, bland dem Andrzej Stasiuk och den fantastiske journalisten Felix Fénéon. Och bland den översatta lyriken gladdes jag mest åt Ewa Lipska (Ellerströms) och Frank O'Hara (Rámus).

Men bokmarknaden är en värld av möjligheter. På min lista över olästa böcker med höga förväntningar finns Katja Petrowskajas "Esther kanske", Ljudmila Ulitskajas "Det gröna tältet", Frank Westermans "Dödens dal" samt Samar Yazbeks "Resa in i tomheten".

Men nu får det vara slut med preludierna. Årets tre bästa böcker är:

• Olga Tokarczuk: Jakobsböckerna (Ariel)

En episk roman om en kättersk rörelse, Frankismen, i 1700-talets Polen så laddad att Tokarczuk i hemlandet drabbades av en hatkampanj från nationalistiskt håll. Med "Jakobsböckerna" framstår hon nu som en potentiell Nobelpristagare på tio års sikt.

• Lars Gustafsson: Doktor Wassers recept (Albert Bonniers Förlag)

Det här är årets mest underskattade svenska roman. Lars Gustafsson, en av Sveriges internationellt mest renommerade författare, visar att hans idérikedom och stilistiska förmåga består. Jag blir inte förvånad om denna roman blir en av Gustafssons många klassiker i framtiden.

• Adam Zagajewski: I andras skönhet (Norstedts)

Det tog 17 år för denna legering av poetisk prosa, poetik och personliga minnen att bli översatt till svenska. Adam Zagajewski är ständigt omnämnd som nobelpriskandidat. Jag hoppas innerligt att hans nya diktsamling "Asymetria", ifjol publicerad i Polen, inte dröjer lika länge innan den utges på svenska.

Läs mer: Johan Wilhelmsson väljer sina favoriter från året.

Läs mer: Ann Lingebrandt väljer sina favoriter från året.

Läs mer: Inger Dahlman väljer sina favoriter från året.

Läs mer: Jan Karlsson väljer sina favoriter från året.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!