Han gör film om VM-motståndet i Brasilien

Just nu produceras årets Eastwoodfilmer och i år satsar de extra mycket på dokumentära projekt. Två som sticker ut är "United Sluts" av Anna Fundin och Andreas Cardenas Langström samt "Explosionen i Rio" av Gustav Skogens.

30 juni 2014 14:00

NT nöje blev nyfikna på hur det går för Gustav Skogens, som just nu är på plats i Brasilien. Genom en mejlkonversation förra helgen fick vi veta lite mer om filmen.

Varför valde du att göra den här filmen?

– Det är en lång historia, men jag fascinerades av de Brasilianska massproteserna i juni 2013 under Confederations cup och hur folket i fotbollens land kunde ha en så hatisk inställning till fotbolls-VM.

– Jag visste ju såklart att (precis som i Sydafrika) att mycket skit händer när FIFA stövlar in med sina krav och att många miljarder i skattepengar har gått till arenor och i princip ingen av de utlovade infrastruktursatsningarna har blivit av. Men ändå, Brasilien liksom, fotboll är större än allt där.

Hur har du gjort för att genomföra arbetet?

– Jag började luska lite, skicka mejl, skypa med folk och hittade Midia Ninja – ett otroligt välorganiserat nätverk av medieaktivister. Deras rapportering och livestreaming från gatorna förra sommaren (2013) fick otroligt mycket uppmärksamhet. Rakt och direkt, utan filter, ut på nätet.

– Jag är mycket intresserad av den medborgarjournalistik, alternativmedia och vem/vad som kommer driva framtidens nyhetsrapportering och kopplingen mellan mina två intressen var uppenbar. Det blev också en möjlighet att kunna följa det under VM när hela världen fokuserar på Brasilien fick jag bara inte missa.

Gustav sökte pengar och Eastwood i Östergötland beslutade sig för att stötta projektet. Han har också inlett ett blivande samarbete med produktionsbolaget Vilda Bomben.

– Om jag sköter mig här borta, kan leda till något större. Peppar peppar.

Blev det som du hade tänkt dig att komma dit?

– Som att åka till vilket nytt land som helst egentligen. Nytt folk, nytt språk, ny kultur och så vidare. Jag har fått hjälp med i princip gratis boende både i São Paulo och Rio på olika kollektiv. De här svaren skriver jag till exempel från en hängmatta på en takterass i Botafogo i Rio.

Vad betyder fotboll för dig?

– Jag var på väg att säga allt, men jag har ju faktisk en familj också. Fotboll betyder utan tvekan väldigt mycket för mig. Började spela som 6-åring efter VM-94 och har träffat mina allra bästa vänner genom fotbollen. Vi spelar fortfarande tillsammans i Korpen (Linköpings snyggaste fotbollslag: Super Lambo Bros;).

– Några av mina största känslomässiga upplevelser är kopplade till fotboll och just därför är det så sorgligt hur korrumperad fotbollen har blivit på världsnivå.

Vad betyder film för dig?

– Också väldigt mycket, även om jag halkade in på det här med filmproduktion relativt sent. Jag höll i en kamera första gången för 5 år sedan under min journalistik/mediautbildning i Chicago (dit jag åkte för att spela collegefotboll, såklart). Sedan dess är det dokumentärfilm jag vill hålla på med. Jag är i princip självlärd och har fortfarande mycket kvar att lära, men man lär sig bäst genom att göra.

Vad tror du om resultatet hittills den här resan?

– Det blir kanske inte så som det var tänkt från början. Jag insåg ganska snabbt att situationen är mycket mer komplicerad än vad som rapporteras utåt. Protesterna är inte i närheten av lika stora som i fjol. Många olika grupper vill olika saker; billigare kollektivtrafik, boendefrågan, bättre sjukvård och utbildning med mera. Det enda som alla kan enas om är demilitariseringen av polisen.

– Mitt i det här befinner sig Midia Ninja, som jag hänger med ut på äventyr. Deras fokus är att berätta om det som händer på gatorna ur olika perspektiv. Från polisvåld och tårgas till hur människorna följer VM. Så, mitt dramaturgiska fokus har skiftat, mer vill jag inte berätta just nu.

Var kan vi följa Midia ninjas och går det bra för dem?

– Det är väldigt roligt och äkta rapportering för dem som läser. De har en ny webb-plattform ni kan söka upp, som lanserades inför VM och vissa texter finns på engelska. Resten får man "google-translata".

Vad slår dig med det ni ser ”bakom kulisserna?”

– Hur jäkla många reportar, fotografer och tv-kameror det är på manifestationerna. Några av dem jag har varit på har jag räknat till fler journalister än demonstranter. Känslan är att det är många frustrerade korrespondenter här som gärna velat har mer konfrontation att rapportera hem om. Och att polisen håller sig lugna just för att det är så mycket internationell press där som tittar.

Vi återkommer med fler rapporter om Eastwoodfilmerna framöver.

Explosionen i Rio

Vem: Gustav Skogens från Linköping följer medierörelen Midia Ninjas medborgarjournalister i en film som kommer att ha premiär med de andra Eastwoodfilmerna i november 2014.

Vad: Dokumentär, 15 minuter. Från Fotbolls VM i Brasilien  – om Midia Ninjas, som med hjälp av smartphones, livestreaming och sociala medier når ut till hundratusentals människor i sin nyhetsrapportering.

Aktuell: Gustav är på plats i Brasilien just nu och Vilda Bombens filmbolag har visat intresse för produktionen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sandra Wall