Garayfilmatisering till Berlin

Filmatiseringen av Melker Garays novell "Kometen" är den enda svenska filmen i kortfilmstävlingen ”Berlinale shorts".

10 januari 2017 12:50

– För mig är det viktigt att på olika sätt få ut min litteratur. Att hålla texten levande. Tidigare har en av mina romaner blivit teater och några noveller tolkats till musik. Jag är mycket hedrad över att mina ord nu också gestaltas av en begåvad ung filmskapare, säger Norrköpingsförfattaren Melker Garay i ett pressmeddelande.

Regissören Victor Lindgren hoppas att filmen ska belysa unga HBTQ-flyktingars situation i Sverige. "Kometen" är en berättelse om två män som just påbörjat sin flykt från förföljelse i hemlandet. Men bara en av dem, "Kometen", når fram till Sverige.

– Det känns sjukt kul att just den här filmen får en fin start. Den berättar en viktig historia om att måsta fly sitt hemland, över medelhavet, till ett kallt och stängt Europa. Den är gjord med små medel och mycket vilja av många engagerade människor, säger Victor Lindgren i ett pressmeddelande

Kometen spelas av Abdi Aziis från Somalia och hans dramatiska flyktberättelse har haft stor betydelse i arbetet med filmen. Abdi Aziis tog sig över Medelhavet i en gummibåt, tillsammans med 300 andra flyktingar, och riskerar i sitt hemland dödsstraff för sin sexuella läggning.

Den prestigefulla filmfestivalen i Berlin startar den 9 februari. ”Kometen” är en av 23 kortfilmer från 19 länder som deltar i kortfilmstävlan i Berlin.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!