Fristadsuppdraget tar paus i Norrköping

Norrköping tar paus som fristadskommun för förföljda författare i väntan på att uppdraget ska utvärderas. Det beslutade kultur- och fritidsnämnden i veckan.

Norrköping tar paus som fristad för förföljda författare.

Norrköping tar paus som fristad för förföljda författare.

Foto: Anni Reenpaa / TT

Norrköpings kommun2019-11-16 09:30

Kommunfullmäktige beslutade 2012 att Norrköping skulle bli en fristad för förföljda författare. Kultur- och fritidskontoret fick uppdraget att ta ansvar för de författare som kom till Norrköping. 

Den första kom 2014 och efter det har ytterligare ett par författare sökt fristad i kommunen. Det har visat sig att kultur- och fritidskontoret haft svårt att ge det stöd som behövs. En stor del av kontakten med författarna berör, enligt kontorets egen rapport, psykosociala insatser och att få vardagen att fungera för författarna.

– Vi har sett att uppdraget är så mycket större än att prata om personens konstnärliga och kulturella ådra, säger Maria Modig, kultur- och fritidsdirektör i Norrköpings kommun.

Personerna som kommer är förföljda och befinner sig, enligt henne, i kris på något sätt.

– Vi har inte behandlare, psykologer eller någon annan av de kompetenser som faktiskt krävs när man möter människor i kris. Det kräver väldigt mycket av de handläggare som har engagerat sig. Jag vill absolut inte säga att de inte har gjort ett bra jobb, tvärtom de har gjort ett fantastiskt jobb utifrån de möjligheter vi har. Men vi ser att det finns andra proffs som dagligen hjälper människor som kommer från andra länder och har befunnits sig i liknande situationer.

Enligt Maria Modig är det ett problem som kan vara gemensamt för de kommuner där ansvaret för fristadsförfattarna lagts på kultur- och fritidskontoren.

– Vi i Norrköping behöver ta en paus och ett omtag och titta på hur kommunen i stort kan arbeta med uppdraget med fristadsförfattare på ett annat sätt. Om till exempelvis socialkontoret är beredd att ta på sig och dela ansvaret med oss.

Den utredningen betyder både en omvärldsbevakning för att se hur andra kommuner löst ansvaret för författarna och en diskussion mellan olika kontor inom Norrköpings kommun. Innan den utredningen är klar tas inte någon mer författare emot i Norrköping.

Det finns ett 70-tal städer i världen som fungerar som fristad för författare. De har alla tecknat avtal med Icorn – The International Cities of Refugee Network. Avtalet innebär att kommunen garanterar att ta emot en författare under två år, förse hen med bostad, ett tvåårigt stipendium att leva på och stöd för att bistå författaren i praktiska frågor. I Sverige finns flera fristadskommuner, bland andra Linköping, Eskilstuna och Gävle.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!