Fotboll ger dig möjlighet att känna sympati med de svaga

Under VM frågar vi författare från olika länder om deras relation till fotboll och VM. Idag har turen kommit till den belgiska författaren Anne Provoost. Hon skriver ofta för ungdomar och utgår gärna myter och legender.

29 juni 2014 02:00

Hennes senaste bok på svenska Arkfararna är en omtolkning av berättelsen om Noaks ark.

Berätta lite om vad fotboll betyder för dig. Ser du på VM?

–  Den yngre generationen belgare har aldrig sett landslaget spela i ett VM. Äldre belgare minns ”Den gyllene generationen” som alltid kvalificerade sig till de stora mästerskapen. Jag tittar inte på VM, men jag har tonåringar hemma och så hör jag ljuden över staden medan jag skriver, säger Anne Provoost.

Speglar Belgiens landslag det belgiska samhället på något sätt?

– Flamländare och valloner spelar tillsammans. Det finns bara en sak som belgare fortfarande gör tillsammans som ett lag och det är sport. Därför är fotboll väldigt betydelsefullt för oss. Vi har också spelare med olika bakgrund. De mest populära spelarna påminner oss om att människor med marockansk, malisk och kongolesisk bakgrund också är belgare.

Finns det en koppling mellan fotboll och nationalism?

– Fotbollsyran skiljer sig från nationalismen eftersom den är flexibel. Det är inte lätt att ändra din nationalitet, men det är lätt att byta landslag. Precis som litteratur ger dig möjligheten att bli en annan person så ger fotboll dig möjligheten att känna sympati med den starke, skurkarna, till och med de svaga.

Är det möjlighet att hålla ett miljövänligt VM?

– Jag tror och hoppas att storbildsskärmar kommer att förändra attityden till det alldeles för stora evenemang som VM har blivit. Folk vill uppenbarligen fira med andra. Jag tror att tack vare storbildsskärmar kommer de att inse att resa till andra sidan jorden med flygplan för att se en fotbolls-match är en synd. 2040 kommer det vara ett brott.

Hur kommer det gå för Belgien i år?

– De Rode Duivels (De röda djävlarna) är outsiders. De överraskar. Det är en nationell plikt för mig att förvänta sig att de ska göra bra ifrån sig.

Fotnot: Belgien spelar mot Sydkorea idag klockan 22.00.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Isaksson