Författare tar saken i egna händer

Att ge ut sina egna böcker kräver tid, engagemang och envishet. Nu göra fyra egenutgivare gemensam sak och presenterar sig på en egen författarkväll på Stadsbiblioteket.

7 december 2018 12:00

De är i olika åldrar och verksamma inom olika genrer. På Stadsbiblioteket på tisdag berättar Caroline Hedberg, Therese Renåker, Marianne Wik och Jan-Åke Sallermo (borta vid intervjutillfället) mer om sitt skrivande och sina böcker under rubriken Nytryckt x4.

– Fler är starkare än en, säger Caroline Hedberg.

Idén föddes när de alla medverkade på författarkväll på Söderköpings bokhandel tidigare i år och även om de inte kände varandra innan märkte författarkvartetten att de hade flera saker gemensamt. Inte minst det tuffa livet som egenpublicerad författare.

– Det är tufft oavsett om du ger ut litteratur eller musik på egen hand men å andra sidan har du alla möjligheter och får göra som du vill och slipper alla mellanhänder. Det är också lättare att trycka böcker idag. Det går att göra små upplagor billigare än förr, säger Therese Renåker.

– Det är svårt att nå ut för oss som ger ut böckerna själva. Vi är oftast hänvisade till bokbloggare och sociala medier är oerhört viktigt för oss. Ett sådant här event hjälper oss att nå ut lite extra och till nya läsare, säger Caroline Hedberg.

Eventet på Stadsbiblioteket hoppas de ska locka både nyfikna läsare och andra med skrivarambitioner.

– Det känns som det kommer att finnas nåt för alla, säger Marianne Wik.

– Det finns nog många med skrivardrömmar som kan vara intresserade av hur vi gjort, säger Therese Renåker.

– Vi skriver olika genrer och är i olika åldrar. Vi kan ge lite av allas synvinklar, säger Caroline Hedberg.

Samvetsfrågan är förstås om de inte trots allt skulle vilja ligga på ett "riktigt" förlag.

– Jag försökte en gång med Bonniers och de var ganska positiva men det rann ut i sanden. Jag kan inte påstå att jag saknar ett förlag, säger Marianne Wik.

– Jag försökte inte ens ta mig igenom nålsögat. Att skicka iväg det du gjort och sedan gå och vänta på att någon ska nappa blir ytterligare en stress. Med egenutgivning kan du själv styra hela processen och slipper någon som ska gå in och peta i boken, säger Therese Renåker.

Caroline Hedberg försökte först hitta ett etablerat förlag innan hon bestämde sig för att ge ut boken själv.

– Visst kan det finnas det många förmåner med ett förlag i ryggen men samtidigt tjänar du mer på böckerna du säljer om du ger ut dem själv. Sedan hade jag hade otur med en lektör som jag anlitade. Det gav mig väldigt dåliga erfarenheter, säger hon.

– Möjligtvis kanske man kan sakna förlagsfesterna men vi får väl dra ihop en egen julfest, skrattar Therese Renåker.

Nytryckt x4

Fyra egenpublicerade författare på Stadsbiblioteket 11 december kl 18

Caroline Hedberg, 34, aktuell med spänningsromanen "Vinteröga". Om en flicka som har drömmar och syner och hamnar på en misstänkt mordplats.

Therese Renåker, 49, aktuell med kärleksromanen "Mata inte skuggorna". En kärleksfull saga för både unga och vuxna om flyktingpojken Gabriel som möter svenska Hanna.

Marianne Wik, 72, aktuell med sin kommande diktsamling "Gå med mig", poesi med utgångspunkten i naturen, Söderköping och skolan.

Jan-Åke Sallermo, 70, aktuell med deckaren "Harmyntet", en blodig mordhistoria som utspelas i Norrköping med kommissarie Göte Granberg i spaningsledningen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Micke Pihlblad

Ämnen du kan följa