Föreställning med bara tre repliker

En föreställning med bara tre repliker som i övrigt bygger helt och hållet på kroppsspråk. Det handlar om "Illusionistens assistent" som spelas i Norrköping i helgen.

10 oktober 2017 15:51

Att gestalta en berättelse nästan helt utan ord kan låta som en utmaning.

– Hur lätt som helst, säger Kalle Nilsson, frilansande skådespelare som nu är knuten till Örebro länsteater

– Jag jobbar väldigt fysiskt. Jag har hållit på med dans och klassisk balett i elva år. Och så tycker jag det är kul med akrobatik, fortsätter han

Den 40 minuter långa föreställningen "Illusionistens assistent" rymmer ynka tre repliker. Det är först "Välkommen" och sedan "Jag är ledsen" och till sist "Allt är möjligt". Alla tre repliker sägs på sju olika språk: teckenspråk, svenska, engelska, tyska, farsi, arabiska och japanska. I övrigt är det kroppsspråket och ett och annat ljud som gäller.

– Publiken förstår precis vad som händer.

Det är Riksteaterföreningen KariN som köpt in föreställningen av Örebro länsteater. Enda rollen innehas av Kalle Nilsson. Han fick uppdraget att arbeta fram en föreställning på teckenspråk för hörselskadade barn. För fyra år sedan var det premiär. I våras återupptog han "Illusionistens assistent" och utvecklade den, använde sig av ännu fler språk. Under hösten åker han på en fem veckor lång turné och gör alltså ett stopp i Norrköping.

Den historia som berättas handlar om assistenten till illusionisten. Illusionisten dyker inte upp. Och frågan är vad illusionisten ska göra då. Ska han gå?

– Sakerna börjar bråka med mig och vill att jag ska vara kvar på scen, berättar Kalle Nilsson.

Till slut vågar han axla manteln. Han tar på sig både frack och hatt. Och föreställningen kan börja på riktigt.

– Då blir jag bättre än illusionisten. Då blir jag magisk på riktigt.

I grunden är det här en berättelse om att våga tro på sig själv. Att man trots lite motstånd kan bemästra saker.

Kalle Nilsson berättar att han arbetat fram föreställningen helt själv med stöd av Örebro länsteater och dess konstnärlige ledare Michael Cocke

– Vänner har varit öga.

Föreställningen, som riktar sig till alla från sex år och uppåt, följs av en liten workshop. Då berättare Kalle Nilsson hur han själv lärde sig trolla, hur han gick till biblioteket och lånade böcker om trolleri, började träna och upptäckte att det var ganska svårt.

– Jag lär ut de viktigaste knepen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Karin Hassler Var? Teater Bråddgatan 34, Norrköping När? okt kl

Ämnen du kan följa