Familjelycka på Kvartersteatern

Det händer mycket under ytan och bakom den fina fasaden. Där spirar kärlek och smids planer för framtiden. Kvartersteatern satsar på ett klassiskt drama: "Familjelycka".

2 mars 2017 17:32

– Det är han, den enda! utbrister Lolo spelad av Ottilia Svensson.

Hon är 15 år och har blivit kär i en skådespelare. Nu berättar hon för sin syster Hilma, spelad av Linn Strömqvist. Hilma är minst sagt skeptisk. Ålderskillnaden är stor, tycker hon.

– Vad hör det hit hur gammal han är? undrar Lolo som tycker att varje replik hennes stora kärlek yttrar på scen är riktad just till henne.

Kvartersteatern med regissör Frida Nyström i spetsen har valt att satsa på en klassisk dramakomedi, "Familjelycka", skriven på 1880-talet av Anne-Charlotte Leffler. Tidigare har man haft fokus på nyskapat.

– Jag tyckte det var kul att prova något äldre. Jag har haft Leffler i huvudet och hittade den här pjäsen fort. Den är rolig, har bra karaktärer; starka unga kvinnor, bra roller.

Dessutom tycker hon den känns relevant på flera sätt. Generationsmotsättningar finns det alltid, även om de kan se lite olika ut i olika tider.

– De unga tycker alltid att de äldre inte förstår, säger Frida Nyström.

Och kvinnorollen både förändras och inte.

Sedan i september har ensemblen repeterat. Det är mycket text att lära in till den 75 minuter långa föreställningen. I arbetet har man haft hjälp av skådepelaren Mats Huddén som kommit med feedback.

– Kul. Mats är generös, tycker Frida Nyström.

Sju föreställningar på Teater Bråddgatan 34 är inplanerade. Ytterligare en blir det i Vadstena.

– Vadstena unga teater ville ha ett utbyte. Längre fram kommer de hit.

Men när och med vad är inte klart än.

"Familjelycka" utspelar sig i en borgerlig familj. Kvartersteatern har fått låna tidsenliga kläder av Östgötateatern som för övrigt också satte upp Familjelycka år 2007. Fadern spelad av Tim Brodin är familjens överhuvud och patriark.

– Alla tre döttrarna är förälskade. Lolo tror att hon har ett förhållande, berättar Frida Nyström.

Och mitt i allt som händer sitter mormor, spelad av Lotta Bäck, och får inget veta.

– Men det börjar sippra fram.

Alla i ensemblen har tidigare teatererfarenhet även om inte alla arbetat med Kvartersteatern tidigare. Och även om det är det är en texttung text har de också jobbat med statusövningar för att se hur de olika aktörerna står i relation till varandra.

Jenny Helsing som spelar Modern tycker att det svårast med den här uppsättningen har varit språket.

– Att äga texten så att det inte låter uppstolpat.

Familjelycka

Manus: Anne-Charlotte Leffler

Regi och produktion: Frida Nyström

Medverkande: Tim Brodin, Jenny Helsing, Lotta Bäck, Ottilia Svensson, Ellen Söderström, Linn Strömqvist, Andreas Garrido, Denice Frid

Spelas på Teater Bråddgatan 34 den 17/3, 18/3, 19/3, 21/3, 24/3, 25/3, 26/3 samt den 8/4 i Vadstena.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Karin Hassler

Ämnen du kan följa