Falah Alani arbetar med ny konst

Falah Alani har etablerat sig som konstnär sedan han kom till Norrköping. Till hösten väntar nya projekt och nya konstverk.

27 juli 2014 13:58

Falah Alani sitter och pluggar svenska när jag träffar honom. Men han lägger snabbt undan studierna och berättar om sitt nya projekt. Han har blivit utvald att tillsammans med fem andra konstnärer arbeta i Tranås under hösten. Några av dem kommer från Belgien, Italien och Wales.

- Jag arbetar ofta med olik teman. Just nu är temat Förorening. Jag undersöker det på olika sätt och håller på med det länge, säger han.

Falah Alani arbetar mest med måleri och teckning, men har också gjort skulpturer och installationer. Ifjol visade han exempelvis en installation på Norrköpings Konstmuseum i utställningen Acting in the City.

- Då var temat staden och mitt verk handlade om konsumtion, säger han om verket som byggdes upp med papperskassar och tomma förpackningar från Norrköpings livsmedelsbutiker.

I Norrköping har han också ställt ut på Grammofon, Galleri Femman, Konstforum och Galleri Kronan.

Hans första utställning i Norrköping hette The Other Side och visades på numera nedlagda Grammofon 2009.

- Den bestod av två delar. Resan och målningar av vanliga människor, enkla situationer här i Norrköping. Två ungdomar som röker, en gata. Jag var fascinerad av staden. Jag såg allting som när man upptäcker allt för första gången. När jag går tillbaka och ser på de bilderna idag tycker jag att min blick liknar en turists. Nu går mina bilder av den här staden mycket djupare, säger han.

Falah Alani växte upp i den irakiska byn Alhudaera, i närheten av staden Balad och ungefär 80 kilometer norr om Bagdad.

- Det är en liten by, kanske hundra hus.

Han började måla och rita innan han började skolan och när han väl hade börjat skolan upptäckte han att han var bättre på att måla när han jämförde sig med de andra.

- Min mormors bror var också bra på att måla, men han kunde varken läsa eller skriva. Han inspirerade mig mycket.

Han fortsatte att måla under hela uppväxten. Som 18-åring sökte han till universitetet i Bagdad för att studera konst och kom in.

- Det var en stor upplevelse för mig att flytta till storstaden Bagdad. Jag bodde på universitetet, och då, på 80-talet, var Bagdad en kulturstad där fanns museer och gallerier, teater och bio. Jag träffade många konstnärer från andra delar av Irak och lärde mig massor, säger Falah Alani.

Redan under universitetsstudierna ställde han ut på galleri och han fortsatte att arbeta som konstnär efter studierna med en fot i hembyn och den andra i storstaden.

- Man kan se det i mina målningar, det är två delar, två motiv: landet och staden. Jag arbetar ofta med symboler. De representerar olika saker. Jag målar till exempel ofta fågelskrämmor. För mig representerar de landet, byn, berättar Falah Alani och tar fram sin surfplatta för att visa både gamla och nya bilder.

Jag påpekar att hans konst är ganska västerländsk, på en samlingsutställning med norrköpingskonstnären sticker de ut men de är samtidigt inte helt väsensskilda som att de stammar ur en helt annan tradition.

– Många av mina lärare var inspirerade av västerländsk konst och bildspråket är universellt, förklarar han.

Han visar detaljer i sina bilder, hur han ofta använder blandteknik. Grunden är en målning men den kan också kompletteras med andra uttryck som teckning eller collage. Och så är det symbolerna. Förutom fågelskrämmor. Fjärilar, fåglar, gasmasker. Ibland finns de samlade på samma bild som i målningen "En vanlig dag".

Falah Alani flydde från Irak under kriget i Irak. Han kom till Sverige 2007 och flyttade till Norrköping från Kristianstad.

– Norrköping var en bättre stad för mig att arbeta i som konstnär, den är lite större och det är närmare till huvudstaden.

I Tranås ska Falah Alani fortsätta arbeta på sitt tema om Förorening. Kanske samlar han ihop alla verk han har gjort på temat i en större utställning senare. Fast han arbetar i Norrköping också. Han gör scenografin till Teater Fenix nya uppsättning och tillbringar mycket tid i den källarlokal i Norrköping han använder som ateljé.

– Det var inte så svårt att komma in i Norrköping, det finns flera konstnärer här och jag är ganska öppen och social som person, menar Falah Alani innan jag lämnar honom med studierna och konsten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!