En pärla till lustspel

En verklig klassiker, Söderkåkar, sätts upp av Kalbokultur i Knäppingsborg i sommar.

27 juni 2016 07:00

– Vi har ju kört ganska många av Gideon Wahlbergs lustspel. Det här är ju pärlan. Den innehåller lite mer dramatik och allvar än de andra, tycker jag, säger Frippe Pettersson, regissör.

Han tycker det fungerar väl att spela i Knäppingsborg. Ett av husen drar man nytta av i föreställningen, ett annat bygger man.

– Miljön är fantastiskt. I år har vi inget tält utan spelar under bar himmel på kullerstenen.

Söderkåkar utspelar sig på 30-talet och handlar om två bröder som har ärvt en gård tillsammans. Den ena rollen, Johan, innehas av Frippe Pettersson och den andra, Erik, spelas av Roger Melin.

– Den ena vill sälja gården för att bli rik men det vill inte den andra. Sedan är det förstås romantik och förvecklingar som det ju är i sådana här spel. Dialogen är välskriven, säger Frippe Pettersson som tycker att spelet trots sin ålder känns aktuellt även idag.

– Det handlar mycket om klasstillhörighet och status.

Rollistan är lång och här hittar vi även brödernas fruar. Eriks fru Aurore spelas av Anki Wastesson och Johans fru Hanna spelas av Helena Lord. Och så medverkar förstås pigan Malin (Lotta Månsson). Naturligtvis har hon kärleksbekymmer med polisen och brevbäraren..

Den 1 juli är det premiär. Repeterat har man gjort sedan i april.

– Vi har kört hårt. Det känns bra och allt börjar falla på plats

Förra året körde Kalbokultur "Tänk om jag gifter mig med August” av samma författare.

– Det blev ju succé.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Karin Hassler