Elevmusikal om framtiden

" Har ni koll på när ni ska säga era repliker?" Så klart att de har. Om inte riktigt än så på premiärdagen på fredag.

26 maj 2016 10:28

Platsen är Matteusgården. Film- och musikgymnasiets andraårselever sätter upp musikalen S-M-A-R-T. För manus och regi svarar deras lärare Nettan Lekström. Sammanlagt 16 elever medverkar.

­– Vi började i ettan. Vad rör sig i era huvuden? Vad har ni för funderingar? berättar Nettan Lekström.

Utifrån elevernas tankar skrev hon synposis. Det skickades i sin tur till musikläraren Lasse Petersson på skolan som skrev låtar. Därefter tog Nettan vid igen och skrev manus och sångtexter i diskussion med eleverna. Nu står man här.

– Vilket flyt ni har i den här scenen! konstaterar Nettan ironiskt när det mesta verkar haka upp sig.

Framtiden

S-M-A-R-T är en musikal som utspelar sig i framtiden på en utbildningsenhet till vilken en grupp ungdomar skickas. Där vill ett forskarsteam skapa ett utopiskt samhälle. En artificiell intelligens, AILA, spelar en central roll. Med hennes hjälp ska man skapa ett idelasamhälle där alla är glada och lyckliga, vad det nu innebär.

– Jag hoppas väcka tankar om vilken framtid vi vill ha. Vad vill männsikor ha? Vad vill vi bli av med? säger Nettan Lekström.

Lovis Transjoe har rollen som Egina. Med vit peruk förs tankarna till forna tiders nidbilder av popstjärnor.

– Egina är självgod och egenkär. Hon är känd bloggar och tror att alla vet vem hon är.

Hela denna vecka repeterar man för fullt. Det är tradition på skolan att eleverna i årskurs två jobbar fram en föreställning. Årets elevkull har varnats av äldre elever att det kan var rätt kaosartat.

– Det känns ganska lugnt. Vi är trygga med varandra i gruppen. Blir det något tjafs så löser vi det, säger Lovis.

Hon hoppas att de kan leva upp till de högt ställda förväntningarna.

Tidigare erfarenheter

Lovis har tidigare teatererfarenhet. Som 13-åring var hon statist i en uppsättning av Teaterbåten i Motala. Hon har också lett en del barnteatergrupper. Nu är hon aktiv i Kvartersteatern. Ernestine Niyonzima som har rollen som Kretina däremot har ingen scenvana alls.

– Det här är jättekul. Vi är en så bra grupp, säger hon.

Enestine har bara varit i Sverige i tre år men talar trots detta väldigt bra svenska. Utmaningen för henne ligger på det språkliga planet.

Dagarna fram till premiären är det hårdkörning. Fem föreställningar av S-M-A-R-T blir det. Elever på skolan svarar för musiken. Och var och en fixar sin egen scenklädsel där allt kommer att gå i vitt.

Var? Matteusgården

När? Premiär 27 maj kl 19

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!