Egyptisk regissör ångrar inte farlig film

Varje dag funderar han över om han inte borde lämna sitt hemland.

Ändå ångrar inte Mohammed Diab att han gjorde en film om hur revolutionen i Egypten gick snett.

13 september 2017 09:45
Vi får inte ge efter för fruktan, säger han till TT.

Filmen heter ”Clash” och utspelas i Kairo 2013, mot bakgrund av de våldsamma upplopp som var en del av efterspelet efter att president Hosni Mubarak hade störtats.

Utspelas i polisbuss

Filmen utspelas helt och hållet inne i en åtta kvadratmeter stor polisbuss – medan den kör omkring i ett kaosartat Kairo kastas fler och fler personer in i bussen, det är trångt och varmt och många av personerna är politiska fiender och börjar bråka med varandra. Filmen tar klar politisk stämning mot de krafter som Diab menar förrådde revolutionen och den är inte minst kritisk mot poliskåren.

Men jag försökte humanisera alla, även poliserna. Fast jag är inte säker på att alla kommer att förstå det, säger Mohammed Diab när TT träffar honom på filmfestivalen i Cannes.
Att göra en film som är så politiskt kontroversiell och som dessutom kritiserar poliser, det innebar att vi fick filma i hemlighet. Jag förberedde under ett år, vi repeterade i sex månader, och vi fick filma på isolerade gator fram till dess att vi blev stoppade. En av våra producenter blev kidnappad, en medlem i teamet blev knivhuggen.

Kastades i fängelse

Mohammed Diab talar inlevelsefullt om hur svårt det var att göra ”Clash” och om hur några av skådespelarna fortfarande har blåmärken efter den intensiva inspelningen.

Vår fotograf kastades i fängelse och har suttit utan rättegång i tre år. Flera av skådespelarna har tvingats sluta jobba, några har lämnat landet. Det går inte en dag utan att jag själv tänker på det, samtidigt som jag älskar mitt land och skulle kunna dö för det.

Demonstrerade själv

Under revolutionsdagarna 2011 var Mohammed Diab själv ute på gatorna och demonstrerade mot diktaturen. Han säger med en suck:

Det kändes som om vi var på väg mot himlen. Sedan upptäckte vi att vi i stället hade hamnat i helvetet.
Jag tror på demokrati, jag tror på revolutionen. Det är en film om mänsklighet, om enighet. Den borde kunna fungera i alla länder där det finns människor som hatar varandra.

Vad skulle kunna rädda Egypten? Svaret kommer snabbt.

Vi behöver en Mandela. Någon som har betalat ett högt pris, men som ändå är förlåtande.
Fakta: "Clash"

Originaltitel: "Eshtebak"

Skriven av: Khaled och Mohammed Diab.

Regi: Mohammed Diab.

Skådespelare: Nelly Karim, Hani Adel, El Sebaii Mohammed med flera.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Gunnar Rehlin/TT