Dolittle-stjärnan: "Som att vara barn igen"

Den excentriske veterinären som kan tala med djur återuppväcks i nya familjefilmen "Dolittle".

Michael Sheen, som spelar Doktor Dolittles ärkefiende, läkaren Müdfly, beskriver inspelningarna som att träda in i barndomens fantasivärld.

17 januari 2020 09:25

Hugh Loftings barnböcker om Doktor Dolittle har sedan de gavs ut på 1920-talet blivit både filmer och scenuppsättningar. Mest berömd är förmodligen filmen "Doktor Dolittle" från 1967 med Rex Harrison i huvudrollen.

När Robert Downey Jr i "Dolittle" nu axlar rollen som den excentriske veterinären, spelar Michael Sheen hans ärkefiende, den nyskrivna rollfiguren Müdfly – drottningens läkare och en gammal studiekamrat till Dolittle.

Sheen minns med värme när han som liten grabb åkte på skolresa till den lokala biografen för att se filmen med Rex Harrison och när möjligheten om att få medverka i den nya filmversionen dök upp blev han genast intresserad – mycket tack vare dagens animationsteknik.

Det är häftigt vad man med dagens teknik kan göra för att få dessa djur att tala och få oss att tro på en sådan värld, vilket så klart var mycket svårare förr i tiden, säger Michael Sheen till TT.

"Söker kärlek"

Filmen, som har svensk biopremiär den 24 januari, inleds med att Dolittle efter sju år fortfarande sörjer förlusten av sin hustru Lily. Men när Storbritanniens unga drottning Viktoria (Jessie Buckley) insjuknar övertalas han av sin stora djurklan att gaska upp sig. Snart sätter de segel – jagade av Müdfly – mot en tropisk och mytisk ö där ett botemedel sägs finnas.

Djurens röster görs av en rad kända skådespelare, däribland Emma Thompson, Rami Malek, Ralph Fiennes och John Cena – som isbjörnen Yoshi, en vänlig och trogen kamrat till Dolittle, som uppskattar gemenskap och ogillar kyla.

Det är ironiskt, isbjörnar lever ju i kyla, men när du ser till hans personlighet så söker han alltid kärlek, vänskap och värme, säger John Cena till TT.

Att röstskådespela är inget nytt för John Cena, som är mest känd för sin wrestlingkarriär. Han har tidigare bland annat gjort rösten till Tjuren Ferdinand i filmen från 2017.

Hur ger man liv åt en rollfigur enbart genom att använda sin röst?

För mig handlar det om att verkligen uppskatta och förstå vad du har gett dig in på, för man vet att man kommer att stå ensam i ett inspelningsbås. Du måste lita på att regissören och animatörerna ger dig rätt instruktioner, eftersom det är väldigt svårt att föreställa sig en värld som inte har skapats än.

"Som att vara barn igen"

Medan John Cena gav en mänsklig dimension åt ett animerat djur fick Michael Sheen under inspelningarna i stället föreställa sig att vara omgiven av djur.

Det finns vissa saker man kan anpassa sig efter men överlag måste man använda sin fantasi. Det är en väldigt ren form av skådespel, som att vara barn igen – och det finns en frihet i det, säger Michael Sheen.

Frihet kände han även i sin rollgestaltning. Regissören, amerikanske Stephen Gaghan, uppmuntrade Michael Sheen att forma Müdfly på sitt eget sätt. Inspiration hämtade han från sin barndoms filmskurk.

När jag växte upp gjordes det många brittiska filmer där en skådespelare kallad Terry-Thomas spelade skurken. Han var skurkarketypen med en framträdande mustasch och ett säreget sätt att tala. Jag älskade de filmerna och kände att min rollfigur följde i den traditionen.
Fakta: "Dolittle"

Regi: Stephen Gaghan

I rollerna: Robert Downey Jr (även exekutiv producent), Antonio Banderas, Michael Sheen, Harry Collett, Emma Thompson, Rami Malek, John Cena, Tom Holland, med flera.

För att hitta botemedlet till drottning Viktoria som blivit sjuk måste Dolittle och hans djur ge sig ut på ett äventyr. Hack i häl följer drottningens läkare Müdfly som inget hellre vill än att förstöra för sin ärkefiende Dolittle.

Får biopremiär i Sverige den 24 januari.


Fakta: Michael Sheen

Född: 5 februari 1969 i Newport, Wales.

Karriär: Har medverkat i 30-tal filmer. Bland annat känd för rollen som den brittiske politikern Tony Blair i filmerna "The deal" och "The queen". Är även uppmärksammad för rollen som den brittiska journalisten David Frost i "Frost/Nixon".

Om sin rollfigur Müdfly: "Även om det på ytan verkar som att han föraktar Dolittle så är han egentligen avundsjuk och önskar att han var mer som Dolittle. Men han klarar inte det. Dolittles kaotiska och glädjefyllda spontanitet är något Müdfly verkligen skulle vilja ha, men det är för skrämmande för honom, så han har i stället odlat en avundsjuk strävan att stoppa Dolittle."

Om sitt nyårsfirande i Sverige: "Min partner Anna är svensk och vi var hos hennes familj i Helsingborg. Vi har en tre månader gammal dotter så vi var i Sverige så att hon skulle få träffa sin gammelmormor och gammelmorfar, men också sin mormor och morfar. Vi hade en fantastisk vistelse, men jag var inte där under Kalle Anka på julafton, men nu känner jag till den traditionen så om ett år får jag förhoppningsvis uppleva den traditionen."


Fakta: John Cena

Född: 23 april 1977

Bakgrund: Amerikansk skådespelare och hiphopmusiker, men är framförallt känd för sin wrestlingkarriär inom WWE (World Wrestling Entertainment), ett amerikanskt underhållningsbolag som levererar wrestlingshower till en miljonpublik.

Filmkarriär: Har medverkat i tiotal filmer och en rad tv-produktioner, både som skådespelare och röstskådespelare.

Om Doktor Dolittle: "Det är en ny värld för mig, jag har inte läst böckerna, inte sett filmerna. Men efter att ha läst manuset insåg jag att det är en fascinerande saga, och jag visste givetvis att det skulle bli ett speciellt projekt med Roberts (Downey Jr) medverkan. Det är en berättelse som aldrig blir för gammal, och en möjlighet för oss att se personligheter hos djur och fundera kring vad som skulle hända om de kunde prata och vad de då skulle säga till oss."

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Oskar Carlsson/TT