Hugh Loftings barnböcker om Doktor Dolittle har sedan de gavs ut på 1920-talet blivit både filmer och scenuppsättningar. Mest berömd är förmodligen filmen "Doktor Dolittle" från 1967 med Rex Harrison i huvudrollen.

När Robert Downey Jr i "Dolittle" nu axlar rollen som den excentriske veterinären, spelar Michael Sheen hans ärkefiende, den nyskrivna rollfiguren Müdfly – drottningens läkare och en gammal studiekamrat till Dolittle.

Sheen minns med värme när han som liten grabb åkte på skolresa till den lokala biografen för att se filmen med Rex Harrison och när möjligheten om att få medverka i den nya filmversionen dök upp blev han genast intresserad – mycket tack vare dagens animationsteknik.

Artikelbild

| Michael Sheen spelar Dolittles fiende, läkaren Müdfly. "Han är egentligen avundsjuk och önskar att han var mer som Dolittle", säger Michael Sheen om sin rollfigur. Pressbild.

Det är häftigt vad man med dagens teknik kan göra för att få dessa djur att tala och få oss att tro på en sådan värld, vilket så klart var mycket svårare förr i tiden, säger Michael Sheen till TT.

"Söker kärlek"

Filmen, som har svensk biopremiär den 24 januari, inleds med att Dolittle efter sju år fortfarande sörjer förlusten av sin hustru Lily. Men när Storbritanniens unga drottning Viktoria (Jessie Buckley) insjuknar övertalas han av sin stora djurklan att gaska upp sig. Snart sätter de segel – jagade av Müdfly – mot en tropisk och mytisk ö där ett botemedel sägs finnas.

Djurens röster görs av en rad kända skådespelare, däribland Emma Thompson, Rami Malek, Ralph Fiennes och John Cena – som isbjörnen Yoshi, en vänlig och trogen kamrat till Dolittle, som uppskattar gemenskap och ogillar kyla.

Artikelbild

| Isbjörnen Yoshi (John Cena), Dolittles medhjälpare Tommy Stubbins (Harry Collett) och gorillan Chee-Chee (Rami Malek) i "Dolittle". Pressbild.

Det är ironiskt, isbjörnar lever ju i kyla, men när du ser till hans personlighet så söker han alltid kärlek, vänskap och värme, säger John Cena till TT.

Att röstskådespela är inget nytt för John Cena, som är mest känd för sin wrestlingkarriär. Han har tidigare bland annat gjort rösten till Tjuren Ferdinand i filmen från 2017.

Hur ger man liv åt en rollfigur enbart genom att använda sin röst?

För mig handlar det om att verkligen uppskatta och förstå vad du har gett dig in på, för man vet att man kommer att stå ensam i ett inspelningsbås. Du måste lita på att regissören och animatörerna ger dig rätt instruktioner, eftersom det är väldigt svårt att föreställa sig en värld som inte har skapats än.

"Som att vara barn igen"

Medan John Cena gav en mänsklig dimension åt ett animerat djur fick Michael Sheen under inspelningarna i stället föreställa sig att vara omgiven av djur.

Det finns vissa saker man kan anpassa sig efter men överlag måste man använda sin fantasi. Det är en väldigt ren form av skådespel, som att vara barn igen – och det finns en frihet i det, säger Michael Sheen.

Frihet kände han även i sin rollgestaltning. Regissören, amerikanske Stephen Gaghan, uppmuntrade Michael Sheen att forma Müdfly på sitt eget sätt. Inspiration hämtade han från sin barndoms filmskurk.

När jag växte upp gjordes det många brittiska filmer där en skådespelare kallad Terry-Thomas spelade skurken. Han var skurkarketypen med en framträdande mustasch och ett säreget sätt att tala. Jag älskade de filmerna och kände att min rollfigur följde i den traditionen.