Den långa efterklangen körens stora utmaning

De har tidigare sjungit i totalt mörker. Nu skapar en byggnads långa efterklang helt nya utmaningar för Norrköpings vokalensemble.

Kören Norrköpings vokalensemble, NoVo, står inför en spännande vår. Om planerna går i lås blir det både framträdanden i Köpenhamn samt en efterlängtad inspelning av en egen skiva.

På dansk mark ska NoVo bland annat sjunga i ett vattentorn, Brønshøj Vandtårn, tillsammans med en dansk kör och dirigent.

– Det lär bli en mycket annorlunda upplevelse, säger körens ordförande Joar Hjertberg inför vad som komma skall.

– En 15 sekunder lång efterklang inne i byggnaden kommer att ställa speciella krav på oss och vi måste anpassa repertoaren därefter. Därför väljer vi lite långsammare nummer som hinner sätta sig undan för undan innan man går vidare i sången. Annars skulle det bara låta rörigt och bli ett enda sammelsurium. Men det ska bli väldigt roligt att få prova på. Dessutom ska vi sjunga i Svenska Gustafskyrkan under dagarna i Köpenhamn.

 

Norrköpings vokalensemble ska sjunga i Köpenhamn i samband med Kristi himmelfärdshelgen.

Joar Hjertberg beskriver den 18 personer starka Norrköpings vokalensemble som en "liten amatörkör med höga ambitioner". Vi har tidigare skrivit om dem när kören bjöd på en konsert med publik i totalt mörker i samband med Kulturnatten. Även det en utmaning i klass med att möta efterklangen i vattentornet, kan man ana.

– Annars är vi körmedlemmar alla mitt uppe i livet med jobb, barn och familjer. Samtidigt tycker vi om att sjunga tillsammans. Det är därför vi håller på. Vi är verkligen inga proffs, men håller ändå hög musikalisk klass. Vi sjunger nästa enbart a capella och det är den klassiska körmusiken som ligger oss varmast om hjärtat.

 

Förra året firade NoVo fem år som kör och nästan lika länge har tankarna och planerna på att sjunga in en egen skiva funnits. Nu är de på god väg att realiseras och i april ska skivinspelningen dra igång.

– Vi har funderat på det länge men tidigare har det alltid kommit någonting annat i vägen. Nu är det verkligen dags. Det ska bli en platta med idel egna favoriter, säger Joar Hjertberg.

Som?

– Sången "A boy and a girl" av den amerikanske kompositören och dirigenten Eric Whitacre är en gammal favorit som säkert kommer med på skivan. En väldigt vacker sång som bygger på stora klanger och som beskriver en långvarig kärlekshistoria. Vi har sjungit den vid flera tillfällen och tycker att den passar oss bra. Vi är måna om att kunna sprida vår musik till en bred publik.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Gunnar Hagberg

Ämnen du kan följa