Debuterar med novellsamling

Hon visste redan på lågstadiet vad hon ville bli. Nu har Marica Källner från Vikbolandet förverkligat sin dröm om att bli författare. I mars kom hennes första bok "Det som får plats"

19 juni 2017 08:53

Nu för tiden bor Marica Källner, 28, i Staffanstorp. Norrköping lämnade hon 2012. Teaterlinjen på De Geergymnasiet gick hon ut 2008.

– Jag kan sakna Norrköping, själva staden. Det var där jag började ta skrivandet på allvar. När jag skriver börjar jag ofta i Norrköping mentalt. Sedan kanske jag slutar på en annan plats, säger Marica Källner när vi får kontakt på telefon.

Hon lämnade Norrköping för att börja en ettårig författarutbildning på Sörängens folkhögskola i Nässjö. Därefter har hon gått på Författarskolan vid Lunds universitet.

Hon har även utbildat sig till skrivpedagog och leder kurser och workshops i konsten att skriva.

– Pedagogiken är en stor del av mitt författarskap. Den ger så otroligt mycket att möta andra som skriver. Många har så fantastiska tankar kring sitt skrivande. Det blir konstnärliga möten. Deras idéer och tankar ger mig nya egna. Som du hör är reflektionen viktig för mig.

Boken "Det som får plats" är en blandning av reflekterade essäer och gestaltande noveller. I essäerna reflekterar Marica Källner kring novellkonsten.

– Jag tyckte det var väldigt kul att ha båda i samma bok. Det är en tacksam form att blanda.

Marica vill lyfta novellkonsten, ge plats åt den, eftersom hon menar att den kommit i skymundan till förmån för romanen som blivit en slags norm.

– Det anses lite lättvindigt med noveller.

Men så behöver det inte vara, menar hon. Även en novell, trots att den går snabbare att läsa, kan ge en stark läsupplevelse.

Hon tycker att boken, som hon arbetat med under ett och ett halvt år, fått ett bra mottagande.

– Jag har fått positiv respons från läsare som tycker att den dragit igång deras skrivlust, att boken inspirerat dem. Det betyder mycket för mig eftersom syftet med boken är just att utforska skivandet.

Just nu arbetar Marica med sitt examensarbete vid Författarskolan. Det är en novellsamling som hon kommer att skicka in till förlag.

– Vi får se vad som händer framöver.

Sysselsättning saknas inte. Hon leder kurser och workshops.

– Det är full rulle. Mitt skrivande håller jag igång på Debutantbloggen.

På bloggen, som startades 2008, delar litterära debutanter med sig av sina erfarenheter och känslor kring just upplevelsen av att få sin bok antagen etcetera.

Idéer för framtiden saknar inte Marica. Hon bär på många berättelser. Och det är väl inte helt otroligt att hon kommer att skriva en och annan rad om Norrköping heller.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa