De släpper sin tredje bok i serien

Deras tredje bok kommer ut om några dagar och spänningen inför detta ligger i luften när man möter författaren Gabriella Nilsson Ringqvist och illustratören Charlie Rosales Sandqvist.

26 november 2018 16:20

– Det är nästan så det kliar i hela kroppen, säger Gabriella Nilsson Ringqvist. Jag är plågsamt nyfiken på hur den blev.

Gabriella och Charlie gav ut sin första gemensamma bok 2016. En barnbok om M-deckarna som utspelar sig i Söderköping. Den har följts av ytterligare en deckarhistoria 2017 och nu släpps tredje boken i serien.

Galgbackens gåta ska möta den unga läsekretsen den 1 december när det är julmarknad i Söderköping. Tre böcker på tre år låter som fullt upp när man tänker på att både Gabriella och Charlie har bokutgivningen som fritidsintresse.

– Jag har alltid skrivit och haft historier liggande hemma i lådorna, säger Gabriella. För två år sedan mötte jag Charlie på en fest och när jag senare fick se hans rum som var helt tapetserat av alla hans bilder förstod jag vilken unik talang han har.

Charlie och Gabriella började prata om en gemensam bok och det ledde till att Gabriella startade Krossa förlag. Något hon tänkt på under en längre tid, för att få jobba på sitt eget sätt.

– Karaktärerna i våra barnböcker är normkritiska och vi vill bidra till mångfald, säger Gabriella. När jag var liten fanns det inga barn i barnböcker som jag kunde känna igen mig i.

M-deckarna går att utveckla vidare och duon har planer på en fortsättning.

– Tredje boken är den bästa hittills, säger Charlie. Den har en riktigt bra story och Gabriella har fått fram karaktärerna väldigt bra. Vi är båda noga med detaljer för barn har mycket bättre koll på sånt än vuxna.

Charlie är självlärd som illustratör och det tog honom många år innan han vågade blomma ut. Under skoltiden fick hans mest höra att hans tecknande tog viktigt tid från annat.

– Jag skriver ner olika tankar och låter mina bilder växa fram som dom vill, förklarar Charlie. Ibland måste man tvinga sig själv att jobba framåt och min dröm är att kunna jobba heltid som illustratör.

– Det känns fint att kunna säga att jag gjort tre böcker och ju mer mitt namn blir känt desto mer utåtriktad blir jag.

Charlie jobbar med bilder till en egen artbook när han inte pluggar eller jobbar och Gabriella har heltidsjobb som bibliotekarie. Och förlagets fjärde bok kan komma redan i vår.

– Bävern B är min nya bilderbok för mindre barn, avslöjar Gabriella.

– Va? Det har du inte sagt, säger Charlie.

Sedan börjar båda skratta och skoja om när de ska hämta trean: Galgbackens gåta, som trycks hos Tellogruppen i Söderköping.

Krossa förlag

Krossa förlag startades 2016 och ägs av Gabriella Nilsson Ringqvist. Hon har gett ut två böcker i samarbete med illustratören Charlie Rosales Sandqvist. Förlaget vill bidra till mångfald inom barnlitteraturen och den tredje boken om M-deckarna kommer ut i december 2018. Böckerna vänder sig till barn i åldern 6-10 år och har kopplingar till den medeltida historien i Söderköping.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulla Ericsson

Ämnen du kan följa