De släpper lös demonerna

"Vi vill sätta en partyhatt på våra demoner", säger Mia Makila som tillsammans med Maria Wingård ställer ut under Kulturnatten.

28 september 2018 08:00

När konstutställningen Art Monsters slår upp portarna redan klockan 10 på lördag öppnas Kulturnattens kanske mörkaste utställning. En blandning av humor och mörka tankar släpps loss. Det är Norrköpingskonstnärerna Mia Makila och Maria Wingård som står bakom det hela.

– Art Monsters är att bejaka det mörka vi har inom oss. För mig har uttrycket varit ett sätt att bearbeta jobbiga saker jag varit med om. För mig är konsten en helande kraft, säger Mia Makila.

Mia Makila och Maria Wingård ingår i nätbaserade konstkollektivet Art Monsters of Sweden. Det är ungefär 40 konstnärer som samlas runt mörkret som den drivande tanken bakom konsten. Enligt sin egen programförklaring ingår "obskyra konstgenrer som lowbrow, popsurrealism, skräck, raw och burlesque."

– Det här är konstriktningar som inte riktigt slagit igenom i Sverige, men som är stora i länder som Tyskland och England. Jag tror att det funnits ett motstånd och en rädsla bland svenska gallerister att ta sig an vår konst. Kanske tycker man att den är för navelskådande. Men det här är folkets konst och det är naturligt att utgå ifrån sig själv, säger Mia Makila.

Även om mörkret har en framskjuten plats i duons konst handlar den också om att släppa fram lusten och humorn. Mia Makila gillar Ingmar Bergman och ser där en regissör som bearbetade sina demoner med humor som ett av vapnen.

– Hela vår rörelse har humor som en viktig ingrediens. Vi vill sätta en partyhatt på våra demoner. Där var Ingmar Bergman också en mästare. Oavsett vad andra säger så var han inte pretentiös. Han visade mörkret och det går att skratta, säger Mia Makila.

Maria Wingård och Mia Makila hoppas att deras utställning under kulturnatten leder till att folk får upp ögonen för konstnärskollektivet som omfamnar det mörka i livet . Duon hoppas också att flera förstår att det kanske inte behöver vara så jobbigt att möta sina demoner.

– Just nu jobbar vi med att få utställningen färdig. Jag hoppas att många kommer och tittar. Med öppet sinne. Det skulle också vara roligt om det kommer någon gallerist. Många unga är intresserade av vår konst och nu kan det vara dags att den får ett genombrott i Sverige. Det har varit för safe fram till nu, tycker jag, säger Mia Makila.

Art Monsters dag Hallarna innehåller förutom utställningen också en möjlighet för barn att rita monster. Kvällen avslutas med att And We Should Die Of That Roar håller en konsert i ett samarbete med utställarna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Roland Klinga

Ämnen du kan följa