Under förevändning att vi vill ta ett snack för att summera filmkollektivet Crazy Pictures nyligen avslutade USA-besök knackar vi på plåtdörren till deras högkvarter på Butängen.

Efter viss förvirring, ett par rejäla blomsterkvastar och chefredaktör Mats Willners förklaring om priset som delats ut varje år sedan NT:s 200-års jubileum 1958, ramlar polletten ner. Det är ingen vanlig intervju den här gången. Crazy Pictures är årets Broocmanpristagare.

– Oj, vad ska man säga. Det känns stort, säger Olle Tholen.

Artikelbild

| Broocmanpristagarna 2018 uppvaktas av NT:s chefredaktör Mats Willner. Hannes Krantz, Olle Tholen och Victor Danell tar emot Crazy Pictures utmärkelse.

– Otroligt hedrande, säger Victor Danell.

Som vanligt hade många goda kandidater nominerats till årets pris men för juryn (undertecknad, NT:s chefredaktör Mats Willner, Östgöta Medias publisher Anna Lindberg och kulturreportern Sara Segreaus) var valet till slut självklart. Efter den imponerande resa som Crazy Pictures gjort sedan starten för drygt åtta år sedan och som kuliminerade med premiären av långfilmen "Den blomstertid nu kommer" i somras och utlandslanseringen under hösten går det knappast att hitta en värdigare vinnare. Under den resan har de också hunnit med att dra in 800 000 kronor i den största svenska kickstarter-kampanjen någonsin, sålt filmen till tio länder enbart på en första trailer (totalt är filmen nu såld till 78 länder!) och lockat över 110 000 besökare till biosalongerna under den rekordvarma svenska sommaren. Allt dessutom med Norrköping som bas och utgångspunkt.

– Det känns lite overkligt när nån säger att de är stolta över att vi gör det här i Norrköping och finns här. Att vi faktiskt betyder nåt, vi har ju aldrig tänkt på det på det sättet men är ju fantastiskt roligt. När vårt amerikanska management var här på besök sa de "fortsätt att göra det ni gör här" "Stanna kvar här, det ni gör är nåt världsunikt". Det känns såklart otroligt bra att få höra, säger Victor Danell.

– Det finns ingen anledning för oss att flytta härifrån. Skulle vi flytta till Stockholm skulle vi få börja från början igen, säger Olle Tholen.

Artikelbild

| 4/5-delar av Crazy Pictures och nyblivna Broocmanspristagare. Fr v Albin Pettersson, Hannes Krantz, Olle Tholen och Victor Danell. Saknas på bilden gör Rasmus Råsmark.

När vi hälsar på i högkvarteret har så sakta vardagen börjat återvända till Crazy Pictures. Kollektivets fem medlemmar, förutom Olle Tholen och Victor Danell ingår också Rasmus Råsmark, Albin Pettersson och Hannes Krantz, är alla igång med olika projekt. Några gör reklamfilmer till kunder, andra jobbar med Crazy Pictures egna grejor.

– Det är ungefär som innan vi drog igång arbetet med "Den blomstertid nu kommer" för tre år sen, säger Olle Tholen.

Artikelbild

| Crazy Pictures i Hollywood. Något som kan bli verklighet på flera sätt.

Än så länge kanske är bäst att tillägga. Planerna för framtiden är redan på rull.

– Vi ska göra en långfilm till och vi ska växla upp. Nu är vi redan igång med finansieringen av nästa film men det kommer ju att ta ett tag innan man får se det. Vi får hoppas att folk har bra minne. Att göra stor film på ett litet sätt är fortfarande det som gäller säger Olle Tholen.

Artikelbild

| "En stor skillnad i USA är att de är väldigt nyfikna på nya talanger och angelägna om att vara först på bollen. Här får vi fortfarande stå utanför och banka på dörren", säger Victor Danell och Olle Tholen om besöket i Los Angeles nyligen.

– Blomstertid var en oerhört bra skola på många sätt. Både filmmässigt och företagsmässigt, säger Victor Danell.

Dessutom lurar ett annat projekt, som inte är en långfilm, i vassen. Där är dock Crazy Pictures väldigt förtegna.

Artikelbild

| Debutfilmen "Den blomstertid nu kommer" lockade över 110 000 besökare till biosalongerna och är såld till 78 länder.

– Det är ingenting vi kan berätta om ännu men det är riktigt häftigt, säger Olle Tholen.

Det är ingen vågad gissning att det kan ha med det nyligen avslutade USA-besöket att göra. "Den blomstertid nu kommer" hade internationell premiär på USA:s största genrefilm-festival Fantastic Fest i Austin, Texas. Efter det väntade besök i Hollywood och inbokade möten med Netflix och flera stora filmstudios men besked om det hemliga projektet får vi vänta på.

Artikelbild

| Filmkollektivet Crazy Pictures - Broocmanspristagare 2018.

– Att vara där var en otrolig upplevelse. På många sätt är det en galen drömfabrik men egentligen är det inte så stor skillnad. Det såg ju ut som vårt eget kontor här fast mycket, mycket större. Visst är vi små i sammanhanget men samtidigt är vi inte ljusår därifrån. Det är ändå på något sätt greppbart, säger Victor Danell.

– Det är fantastiskt att vi får göra det här i lilla Norrköping och känna att vi faktiskt kan skapa vår egen motsvarighet här, säger Olle Tholen.

Artikelbild

| Kickstarter-kampanjen drog in 800 000 kronor. Alla privatpersoner som bidrog får nu som tack för hjälpen ett exklusivt Crazy Pictures kit som packas och skickas av filmkollektivet själva.

Er resa är smått otrolig. Har ni aldrig varit nära att ge upp?

– Det har vi nog alla varit men det går i omgångar. Det har aldrig gällt alla på samma gång och det är också därför det funkar så bra att faktiskt vara ett kollektiv. Summan är större än delarna. Vi är inte tillräckligt starka var för sig för att fixa det men gruppen gör att vi orkar ta oss vatten över huvudet och ändå fixa det, säger Olle Tholen.