"De bästa filmerna vi hittat i världen"

En jury med 20 filmtittare har tillsammans plöjt omkring 900 filmtimmar för att kunna erbjuda Norrköpingsborna de mest spännande nya filmerna under sju fulladdade festivaldagar. I dag smäller Norrköpings filmfestival igång.

21 november 2017 20:00

Ovanligt många, 20 personer i Norrköping, har varit med i juryn som har den grannlaga uppgiften att bedöma filmer till festivalen. Tittarjuryn består av kvinnor och män mellan 20 år och 65 år, där alla har sett hela 30 filmer var – på bara en och en halv månad.

– De har lagt ner jättemycket tid, säger programproducent Marlene Lindahl. Men det var inte svårt att hitta filmtittare. Många är genuint intresserade av film.

När festivalen lagts senare på hösten har tiden att verkligen hinna se och bedöma alla filmer blivit längre. Tittarjuryns recensioner och betyg har också varit vägledande i Flimmers slutliga i urval. Och Marlene Lindahl är nu mer än nöjd med årets programutbud.

– Vi kan luta oss mot juryn och säga att vi har kvalitetsfilm rakt igenom. Nästan alla har vunnit priser på mindre eller större festivaler i världen. Men vi har inte handplockat dem enbart för att någon Oscarsbelönad regissör har gjort en ny film. Vi har valt de bästa filmerna vi hittat runt om i världen, säger hon.

Men både antalet festivaldagar och filmer på Norrköpings filmfestival har minskat genom åren. Nu uppgår utbudet till 30 långfilmer under sju dagar. Tanken är att behålla en festivalkänsla med fullsatta visningar, även i tider när filmintresset dalar.

– Vi har gjort det för att förtäta upplevelsen, säger Richard Follstedt, verksamhetskoordinator.

Temat på festivalen är de 17 globala målen för att till exempel bekämpa fattigdom, öka jämlikhet, skapa hållbarhet och anständiga arbetsvillkor. Alla filmer knyter an till något av målen.

– På så sätt har vi fått angelägna filmer. Och även en skräckfilm kan handla om hotet från kärnvapenkrig eller epidemier, säger Anders Grentzelius, verksamhetsledare.

En av tittarjuryns absoluta högst rankade filmer är "Filthy", som hamnar helt rätt med tanke på höstens Me too-kampanjer om sexuella övergrepp. Det är en slovakisk filmberättelse om 17-åriga Lena som får sitt liv raserat när hon blir våldtagen av en lärare. Andra starka juryfavoriter är dokumentären "Radio Kabani" om krigets Syrien och den avslutande japanska filmen "Close Knit" om en liten flicka som överges av sin mamma. De tre filmerna finns bland festivalens totalt femton Sverigepremiär.

– Det känns jättekul med så många Sverigepremiärer. Att importera film är dyrt, men vi kan plocka filmer för enskilda visningar. Därför blir det här en unik chans att se filmer som kanske aldrig kommer nå de svenska biograferna, säger Marlene Lindahl.

Me too-upproret har skakat hela världen – och det startade i filmvärlden med Weinstein-skandalen. Har ni någon film eller diskussion som knyter an till det?

– Våra moderatorer kommer säkerligen att ställa frågor kring det under samtalen med de inbjudna gästerna, säger Anders Grentzelius.

– Men man kan tillägga att programmet lades innan kampanjen kom igång, säger Marlene.

Bland festivalens gäster är kvinnor i klar majoritet (se separat artikel) och festivalen har en tydlig jämställdhetsinriktning. I filmprogrammet är det högt ställda målet att hälften av filmerna ska ha en kvinnlig regissör. I år är andelen kvinnor 45 procent, vilket är rekordhögt.

– Det kräver att man anstränger sig för att klara. Vi har sökt oss till specifika plattformar där kvinnliga filmer lyfts fram. Men vi har inte kvoterat in dem, istället har vi lämnat in filmerna till våra filmtittare som valt ut de bästa, säger Marlene Lindahl.

– När vi besökte Berlin filmfestival berättade vi om vårt 50-50-mål. Vi fick många uppskattande kommentarer och förstod att det är något unikt för oss. Det är vår x-factor. Norrköpings filmfestival är liten och personlig – men angelägen, säger Richard Follstedt.

Fakta

Norrköping Filmfestival 2017

Norrköping Filmfestival arrangeras av Filmföreningen Flimmer sedan 1999.

Utbud: 30 långfilmer kommer att visas under festivalens sju dagar. 15 av filmerna har Sverigepremiär. Utbudet består av drama, dokumentärer, sci-fi och skräck. En lokal tittarjury har valt ut filmerna. På festivalen visas också nio regionalt producerade kortfilmer att visas som förfilmer.

Jämställdhetsmål: Norrköpings filmfestival strävar efter att ha hälften kvinnliga filmskapare. I år uppgår siffran 45 procent kvinnor, vilket är högst hittills.

Pågår: Festivalen pågår mellan 22 och 28 november.

Programmet: Hittar du här: www.flimmer.nu/filmfestival

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sara Segraeus