Dagen då Abba-fansen var i Paradiset

Ingen visste att de skulle komma. Ändå var "alla" där. Nu är det 35 år sedan Abba gjorde sin hemliga spelning på Paradiset och skrev ett av de mest osannolika kapitlen någonsin i Norrköpings nöjeshistoria.

2 maj 2014 15:58

Våren 1979, fyra år efter segern i Brighton, stod Abba på toppen av sin makalösa karriär. Låtarna hamnade på listtopparna världen över en efter en och förberedelserna var i full gång inför den viktiga turnén till USA och Kanada framåt höstkanten. Samtidigt kände Abba ett behov av att få kolla den egna dagsformen på scenen. Gruppen hade inte spelat live på länge utan mest repat bakom lyckta dörrar. Ett möte med en riktig publik på en riktig krogscen kändes motiverat.

Test inför stora turnén

Det spontana valet föll på Norrköping och Paradiset vid Nya torget.

Krogen med landets bästa ljudanläggning, enligt Benny Andersson.

Men i dag, 35 år senare, är spelningen i Norrköping bara ett vagt minne för Abba-medlemmarna själva. I ett mail till NT hälsar Abba, via sin mångåriga manager Görel Hanser, att det är svårt att komma ihåg allt från den tiden.

– Men några reaktioner har varit att det var en rolig spelning – och en glad överraskning för publiken. En liten test innan den stora turnén, skriver hon.

Lördagen den 19 maj 1979 kom Abba till Norrköping. Under stort hemlighetsmakeri. Spelningen annonserades inte – det var ett villkor för att de ens skulle komma – och när Abba gick upp på Paradisets scen 21 minuter efter midnatt var det cirka 600 tappade hakor som mötte Björn, Benny, Agneta och Frida. Så många personer fanns nämligen i lokalen och de väntade egentligen på ett uppträdande av gitarristerna Lasse Wellander och Mats Ronander.

Det blev mycket bättre, mycket större, än så.

Skålade i champagne

Wellander och Ronander fanns förvisso med på scenen, som vitala delar av bandet bakom Abba, men jublet visste inga gränser när Sveriges största musikexport körde igenom tio av sina största hits och visade upp en livlig scennärvaro som också, visade det sig, skulle räcka långt på betydligt större nordamerikanska arenor senare på året.

Efteråt skålade Abba i champagne och kallade det hela för en "kul grej".

– Vi tycker det här är en jätteskön grej, sa Benny Andersson. Det är helt underbart att få känna närkontakt med publiken igen. Några år har ju gått sen vi stod på en sån här liten scen. Vid de stora konserter vi har går det nästan inte att få någon närkontakt med publiken. Vi jobbar så mycket i studio och TV att vi nu inför hösten turné ville komma ut och känna på folket.

Ingen betänketid behövdes

Tidigt på lördagsmorgonen, samma dag Abba skulle komma till stan, väcktes Peter Ljungberg på Paradiset av ett telefonsamtal från "Blixten" Henriksson från konsertarrangören EMA-Telstar. Frågan var kort men osannolik:

– Har du något emot om Abba kör sin show på Paradiset i kväll?

Svaret var givet. Någon betänketid behövdes inte. Även om Ljungberg först trodde att någon drev med honom. Eftersom krogägarna Lennart och Håkan Polhammar befann sig i Spanien, var det för tillfället Peter Ljungberg som skötte kontoret när Abba kom.

NT hårdbevakade Abbas hemliga Norrköpingsbesök från början till slut. Från ankomsten med privatjet till Kungsängen – från Landskrona, där Abba gjort en motsvarande klubbspelning kvällen innan – till själva finalen på diskoteket frampå småtimmarna när det skålades för en lyckad kväll medan Abba såg fram mot den kommande turnén som kom att inledas i Edmonton i Kanada den 13 september.

Fotograferade framför kakelväggen

Men det var svårt att få dem att ställa upp på den gruppbild som prydde NT:s löpsedel efter spelningen.

– Det är klart att grabben ska ha sin bild, sa Benny Andersson till slut sedan NT-fotografen Michael Svensson visat prov på imponerande envishet.

Bilden togs sedan framför kakelväggen i köket på Kinarestaurangen som låg vägg i vägg med Paradiset.

Med tiden har Abbas hemliga spelning i Norrköping fått klar kultstämpel. Så här efteråt har det visat sig att "alla" var där när den skedde. Om alla som, genom åren, försäkrat att de var på plats, verkligen var det, borde publiksiffran ha legat på flera tusen åskådare och inte bara de 600 som fick plats på Paradiset.

Undertecknad satt den kvällen på pizzeria Capri, snett mitt emot Paradiset, och även där gick ryktet som sa att Abba skulle uppträda. Det var dock ett rykte få trodde på och, förresten, vem ville väl höra Abba när det var rock´n´roll och punk som gällde?

Valet att stanna kvar på Capri har dock personligen ifrågasatts åtskilliga gånger under de här 35 åren som gått sedan en av världens bäst säljande popgrupper någonsin gjorde sin oväntade spelning på ett simpelt diskotek vid Nya torget. Det var ju ett stycke pophistoria som skrevs.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!