Brottsplats Norrköping

De flesta känner Åke Bjurhamn som konstnär och Kerstin Ryderstedt har tillbringat åtskilliga år bakom ratten i en taxi, men på senare år har de etablerat sig som deckarförfattare.

4 november 2014 12:44

Nyligen utkom deras fjärde egenutgivna bok, som heter "Hämndens timma".

De tidigare böckerna utspelas i den fiktiva samhället Vidaholm, men i den nya har huvudkaraktären Otto Wester lämnat befattningen som polis och flyttat till Norrköping för att ta över en detektivbyrå.

– Vi hade en idé om att skapa en ort som har en polisstation, stadshotell, sexklubb och ett rådhus, säger Åke.

Nödvändiga ingredienser om man ska laga till en spännande anrättning som innehåller brott, synd och maktspel.

– Målet har varit att göra mysdeckare säger Kerstin och Åke skjuter in att båda är innerligt trötta på det sadistiska övervåld som fyller många andra kriminalberättelser.

Men Otto Wester – som till det yttre liknar Åke Bjurhamns avlidne barndomskamrat Bo Evert Johansson – upptäcker snart att han inte behöver gå sysslolös i sin nya hemstad. Utan att avslöja alltför mycket kan man nämna att det utspelas en hel del dramatik både i trakterna av Swartzens valv och på Djurön.

De känner varandra från nättidningen "Fanzinet. nu" som Åke Bjurhamn drivit under många år. Kerstin Ryderstedt har varit en av skribenterna, men ingen av dem hade tänkt sig att bli deckarförfattare.

– Men så skulle min fru gå en sommarkurs i qigong på en folkhögskola i Svalöv. Hon frågade om jag ville hoppa på, men jag har varit boxningstränare i 17 år, så det blev ett blankt nej. Istället råkade jag få syn på en annan kurs, som jag trodde gick ut på att läsa deckare och tänkte att det kunde vara något för mig. Men under första lektionen insåg jag misstaget och förstod att vi skulle skriva egna berättelser, säger Åke och skrattar.

Det blev i alla fal början på författarskapet och ganska tidigt frågade han Kerstin om hon ville samarbeta.

– Jag har skrivit hela livet, men åren som taxichaufför var en bra skola. Det ger en hel del inblickar, säger hon.

Inte minst bra kännedom om Norrköping och vilka miljöer som är tacksamma ur litterär synpunkt. Otto Westers detektivbyrå ligger på Skolgatan och själv bor han på Generalsgatan, som dessutom råkar vara Åke Bjurhamns hemkvarter.

– Lokalkännedomen underlättar när man tänker ut handlingen, säger han.

Det ger också en särskild atmosfär.Inte minst då handlingen i " Hämndens timma" filtreras genom en stämning som för tankarna till 50-talet.

Skrivandet är ett slags stafett, vilket innebär att de arbetar på varsitt håll och skickar texterna mellan sig.

– Vi har lite olika roller. Jag är bra på att uppfinna intriger och Kerstin är väldigt duktig på att skriva, vilket är en stor tillgång om man är lika lat som jag, säger Åke lite ironiskt

Båda intygar att arbetet flyter utan kontroverser och ingen av dem tar illa upp om den andre vill ändra något.

– Jag brukar stryka lite i Åkes texter när han skriver om sex. Det kan bli lite för grovkornigt, men ofta vill han att jag skriva de vågade avsnitten, säger Kerstin och ler.

En snart sagt oändlig rad svenska deckarförfattare slagit internationellt och få branscher kan visa upp fler nyblivna miljonärer. Men utsikten att tjäna pengar har inte lockat paret Bjurhamn/Ryderstedt.

– Försäljningen har gått uruselt, men vi gör ju det här för att det är så roligt, säger Åke och tar fram en vit pärm.

Den innehåller 27 nyskrivna sidor som ska ingå i nästa bok. Då ska Otto Wester bjuda upp sina gamla vänner från Vidaholm och låta dem uppleva en vikboländsk gökotta.

Böcker av Bjurhamn/Ryderstedt:

Mord och röda fjädrar

Brudslöjan

Skuggor från det förflutna

Hämndens timma

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!