Sopranen tog priset

Hon har varit nominerad minst lika länge som Stenhammartävlingen har arrangerats och i år var det dags. Äntligen! Samma år som den internationella sångtävlingen firar tio år får Sonja Stenhammar ta emot Broocmanpriset – som ensam vinnare.

14 oktober 2016 07:30

Sonja Stenhammar undrar vad som händer när vi kommer in med blommor och fotograf i deras rum på SON-kontoret.

– Men oj. Nu blev jag överraskad. Att jag ska få ett så fint pris – från min sida känner jag stor tacksamhet över att kunna genomföra tävlingen.

Hon jobbar de sista timmarna på kontoret i Norrköping innan ett par veckor hemma i Geneve, blandat med jobb¬resor, väntar. Kollegan Kerstin Högberg Karlström har lyckats hålla priset ¬hemligt, men är glad och lite rörd.

– Jag hade hoppats att Sonja skulle få priset tidigare, hon har verkligen ¬förtjänat det.

Karriär som operasångerska

Sonja Stenhammars karriär som operasångerska flöt på från det ena till det andra i 30 års tid. De sista åren som aktiv höll hon ofta mästarklasser i samband med inhopp som solist med olika ¬orkestrar runt om i världen.

– Jag tycker om att sjunga konserter. En romanskväll får man så fin kontakt med publiken och sjunger hela programmet. I en opera blir det mer tid bakom scenen.

Allt började och slutade med uppträdanden i Salzburg, men först var det en annan händelse som stack ut under uppväxten i Norrköping.

– Jag åkte till Stockholm som 10-åring med mamma och farmor för att sjunga i Sven Jerrings radioprogram ”Barnens Brevlåda”. Min röst låg bra automatiskt och lät redan som fullvuxen.

Hon var en av två som fick 15 kronor, de andra barnen fick fem kronor.

– Jag kom ut så stolt med mitt första gage och ville använda pengarna för att gå på operan. Farmor sa att det nog kostade mer, men betalade resten av biljetten så att vi kunde se Johann Strauss -”Läderlappen”.

Gillar Mozart

Efter studenten från Norrköpings Högre allmänna läroverk 1962 väntade Musikhögskolan i Stockholm. I slutet av 1960-talet blev hon uttagen till en kurs under ledning av österrikiske pianisten Erich Werba i Salzburg, något som öppnade en väg ut i Europa.

– Jag fick ringa pappa och berätta att jag inte skulle komma hem till höskörden.I Salzburg fick hon kontakt med Concita Badía, som bjöd in den unga, svenska sopranen att studera in hennes repertoar. Tiden i Barcelona har betytt mycket och genom sin spanska repertoar hamnade hon senare på Spanska ambassaden i Sverige en kväll. Där i publiken satt en tung kritiker. Han kontaktade skivbolaget EMI och under mitten av 1970-talet spelade hon in både sin spanska konsert och en svensk skiva.

Under åren har det blivit en hel del juryarbete också, bland annat i ¬Moskva, där hon satt i juryn för Tjajkovsky-¬tävlingen 1986. I slutet av 1990-talet sjöng Sonja Stenhammar Mozarts ”Requiem” i Katedralen i Salzburg som sitt sista, stora offentliga framträdande.

– Jag har alltid tyckt mycket om Mozart. Men oftast har jag alltid tyckt bäst om den musik jag sjunger för tillfället.

Barcelona, Rio, otaliga ställen i Italien, Spanien och resten av Europa – världen blev Sonja Stenhammars arbetsplats och det är den fortfarande. WSIMC – World Federation of international music competitions – antog Stenhammartävlingen direkt efter minimikravet med två genomförda tävlingar. Nu är förhoppningen att sångtävlingarnas representanter från olika länder samlas i Norrköping 2019

– Jag vet hur tävlingsvärlden fungerar, inte bara från perspektivet som sångerska, och ville starta en svensk tävling långt tidigare egentligen.

Kunglig invigning

Först 2003 började planeringen och 2006 invigde kungen och drottningen Stenhammartävlingen i De Geerhallen.

– Jag har alltid känt mig välkommen här i kommunen och nu fortsätter samarbetet genom Scenkonstbolaget och våra sponsorer här.

Mobilen ringer och hon ger några snabba instruktioner på franska. Årets pristagare talar sex språk och sjunger ¬säkert på ännu fler.

Arbetet pågår året runt, även det året tävlingen inte arrangeras. Sonja Stenhammar bor då och då på gården Stora Sööd här, men reser också till sångtävlingar och festivaler över hela världen.

– Det är viktigt att utveckla tävlingen och jag noterar alltid vad som är bättre hos oss. Ett exempel är att domarna har olika bord här och förväntas jobba väldigt mycket. De ger en personlig ¬bedömning efter varje steg.

På så vis blir alla deltagare i tävlingen vinnare. Dessutom får förstapristagaren 100 000 kronor samt ett engagemang som solist under SON:s kommande säsong. Christina Nilsson, som vann i somras, sjunger till exempel med SON i januari 2017, under Trettondagskonserten. Många får fler möjligheter till jobb både i Sverige och utomlands.

– Det går väldigt bra för våra vinnare, så mycket kan vi se nu när vi har arrangerat tävlingen sex gånger och vet vad om händer med deras karriärer sedan.

Prisutdelning i november

Den nionde november delas Broocmanpriset ut i Norrköping och i samband med det blir det även boksläpp för nyutgivningen av Broocmans två hushållsböcker från 1730-talet.

Utöver Broocmans originaltexter har böckerna nu kompletterats med flera nyskrivna uppsatser om mannen som tryckte den första tidningen och lade grunden för Norrköpings Tidningar 1758.

Här är alla tidigare vinnare:

Herbert Blomstedt, musik

Barbara W Öberg, teater

Kurt von Schmalensee, arkitektur

Nils Isberg, konsthantverk

Leoo Verde, konst

Ebbe Linde, konst

Margareth Weivers, teater

Georg Raymond, musik

Walter Lund, pedagogik

Ragnar Thell, teater

1970: Erik Larsson, Finspång, hembydskultur

1971: Bianca Bianchini, biblioteksversamhet

1972 :Fritz Grahn, konst

1973: Otto Chambert, kulturhist. och musealt arb.

1974: Sture Axelsson, litteratur, lyrik

1975: Kerstin Nilsson, teater
John Zacharias, teater

1976: Björn Helmfrid, kulthist. och allm. historia
Sven Lutteman, kulthist. och allm. historia

1977: Stellan Jonsson, musik

1978: Ole Söderström, litteratur

1979: Bertil Karlsson, hembygdsvård

1980: Bo Beskow, litteratur
Östen Pettersson, hembygdsforskning

1981: Hans Zimmergren, musik

1982: Mona Lundgren, teater

1983: Gerda Antti, litteratur

1984: Stig Hellerström, stadsträdgårdsmästare samt jubileumsgeneral

1985: Bengt-Göran Sköld, musik

1986: Georg Malvius, teater

1987: Olle Persson, barytonsångare

1988: Bertil Wahlin, naturvårdare

1989: Franz Welser-Möst, musik

1990: Petra Norman, dans

1991: Olle Johansson, skådespelare

1992: Arne Malmberg, redaktör

1993: Yüksel Gülen-Adolfsson, hemspråkslärare

1994: Lars-Åke Franke-Blom, tonsättare

1995: Liisa Chaudhuri, konstnär

1996: Sven Trolldal, radioproducent

1997: Yvonne Lundeqvist, skådespelerska

1998: Mats Persson, operasångare

1999: Maria Börjesson, guldsmed

2000: Bengt Gårsjö, musikpedagog

2001: Zvonimir Popovic, författare

2002: Birger Persson, hembygdskännare

2003: Per Björnlert, spelman

2004: Eva Carlsson, skådespelerska
Jörgen Mulligan, skådespelare

2005: Kerstin Eneström, textilkonstnär

2006: Inger Dahlman, f d kulturredaktör NT
Magnus Höjer, journalist och författare

2007: Magnus Krepper, skådespelare

2008: Per ”Plura” Jonsson, musiker och författare
Ulf Ekervik, konstnär
Karin Klöör, konstnär
Nisse Sandström, musiker

2009: Musikföreningen Crescendo
Ulf Lundkvist, konstnär

2010: Kerstin Holmer, konstpedagog
Kaj Kindvall, musikjournalist

2011: Stig Jacobsson, redaktör
Johan Karlsson, biografchef

2012: Agneta Skarp, scenograf
Pontus Helander/Carina Perenkrantz, teaterdirektörer och skådespelare

2013: Norrköpings Stadsbibliotek
Vaxkupan, skiv- och vykortsbutik

2014: Stefan Arvidsson, festivalarrangör
Lili Stenmark, gallerist och folkbildare

2015: Eva Lundgren Stenbom, kulturproducent och projektledare
Peter Johansson, sångare

Fakta

Willhelm Stenhammar international music competition

Vad: Internationell sångtävling som ¬ingår i WSIMC, World Federation of ¬international music competitions. ¬Sonja Stenhammar är grundare och konstnärlig ledare.

När och var: Varannat år i Norrköping, De Geerhallen med SON som orkester. Nästa tävling arrangeras juni 2018.

Deltagare: Drygt 80 sångare från 25-30 länder brukar komma hit. På plats utses vinnare för första till fjärdepris, Publikens pris, Mozartpriset samt Stenhammarpriset.

Kuriosa: Den svenske tonsättaren Wilhelm Stenhammar (1871–1927) var också dirigent och pianist, bland annat chefdirigent för nuvarande Göteborgs symfoniker. Varje år sjunger deltagarna något han har tonsatt.

Större delen av tävlingen går att avnjuta gratis, då det är öppet för publik. Claes Egnell är ordförande för Wilhelm Stenhammars Stiftelse.

Sonja Stenhammar:

Aktuell: Har tilldelats Broocmanpriset 2016, av Norrköpings Tidningar. Konstnärlig ledare för Stenhammartävlingen.

Personligt: Uppvuxen i Furingstad utanför Norrköping, operasångerska med världen som arbetsplats. Släkt med Wilhelm Stenhammar och brorsdotter till Olof Stenhammar, som varit med och byggt upp tävlingen. Har två systrar – Ewa och Kristina.

Visste du att: Sonja är en hejare på att sticka och brodera dukar och tavlor med meraoch målade redan som liten en tavla av sig själv när hon sjöng inför publik.

 

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sandra Wall