"Vi vill få folk att agera vid våldtäkter"

För att försöka minska sexuella övergrepp på Bråvallafestivalen delar Feministiskt initiativ ut flygblad med rubriken ”10 sätt att undvika våldtäkt”.

28 juni 2017 20:15

Vid spårvagnens ändhållplats Fridvalla möts festivaldeltagarna under samtliga fyra dagar av Feministiskt initiativ som står och delar ut flygblad.

Målet med årets aktion är att väcka debatt om hur samhället kan motverka våldtäkter. Detta inte minst med tanke på att det i samband med fjolårets upplaga av Bråvallafestivalen anmäldes fem våldtäkter och 15 fall av sexuellt ofredande.

– Vi gör det här för att vi inte tycker att det som gjorts för att minska våldtäkterna och övergreppen är tillräckligt. Allt som görs i form av till exempel fler övervakningskameror är bra, men det behövs ett mer förebyggande arbete, säger Camilla Karlsson, styrelseledamot i Feministiskt initiativ Norrköping.

Vad vill ni uppnå med flygbladen?

– Vi vill att det här ska vara en tankeväckare. Kanske kan vi få folk att reagera och agera på ett sätt som de inte gjort tidigare. Det kan till exempel gälla om man ser att någon, för det mesta en tjej, blir utsatt för ett övergrepp under en konsert, säger Karlsson.

Fi vill även att fokus läggs på männen i stället för kvinnorna. Ett av de tio tipsen är ”Gå inte hem själv på natten om du tror du kanske kommer våldta någon som går ensam. Be en vän följa dig hem eller ring och prata med någon hela vägen till din dörr så du kommer hem säkert".

– När det gäller sexuella övergrepp är det omvänd ordning. Här måste offren, oftast tjejer, bevisa sin oskuld, inte förövarna. Vi tycker inte det ska få vara så, säger Camilla Karlsson.

Utdelandet möttes av blandade reaktioner bland deltagarna som klivit av spårvagnen.

– Men jag hinner inte lyssna så mycket på reaktionerna, säger Ingrid.

– Jag fick en kille att börja läsa, det känns bra, säger Malte.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa