Bråvalla Festival kan göra comeback

45 162 biljetter såldes till Bråvalla Festival 2017. Den sista festivalen? Kanske inte, förklarar arrangören FKP Scorpio i ett pressmeddelande.

2 juli 2017 00:01

På lördagseftermiddagen kom beskedet. FKP Scorpio väljer att ställa in Bråvalla Festival 2018. Detta med hänvisning till de upprepade problemen med sexualbrott som festivalen tampats med under de fem år som den arrangerats på gamla flygflottiljen F13 utanför Norrköping.

Därefter har det varit svårt att nå FKP Scorpio för att ställa ytterligare frågor. Vi har under lördagen vid upprepade tillfällen sökt kontakt med arrangören för att be ansvariga att utveckla resonemanget – och kommentera de spekulationer som finns bland allmänheten om att ekonomiska avväganden ligger bakom beslutet att lägga Bråvalla på is.

Utan framgång.

Fram tills efter klockan 23:30 på lördagskvällen hänvisades vi till det utskickade pressmeddelandet – men därefter kom å andra sidan ett nytt sådant. Då avslöjades antalet sålda biljetter till Bråvalla 2017: 45 162.

Men i samma pressmeddelande kommenterade Bråvalla Festivals grundare Folkert Koopmans också flera andra av ämnena som vi velat ställa frågor kring.

Han förklarade att beslutet att ställa in har växt fram sedan förra året. Bakgrunden till funderingarna var, förklarar han, brottsligheten på festivalen.

– Förlorar vi passionen och glädjen så kan vi inte skapa det vi vill. När jag vaknade i morse och hörde att fler brott anmälts kände jag instinktivt att det här var ett beslut jag behövde fatta. Vi måste ta ställning.

Spekulationerna om att en dålig ekonomi är den egentliga orsaken till beslutet kommenterar han så här:

– Överlag har Bråvalla varit vinstdrivande. Vi förlorade väldigt mycket pengar på Hultsfredsfestivalen, och vi har tjänat pengar på andra festivaler och konserter. Detta är en bransch för de som håller ut, och du måste arbeta långsiktigt för att bygga någonting. Vi har haft och har fortfarande en långsiktig strategi med Bråvalla.

Kommunstyrelsens ordförande i Norrköping, Lars Stjernkvist (S), menade i en intervju med oss tidigare på lördagen att problem med brottslighet också kan tänkas få konsekvenser för publiktillströmning och därigenom också ekonomin. Folkert Koopmans förklarar i pressmeddelandet

– Självklart är det inte bra ekonomiskt sett att driva en festival som associeras så starkt med våld eller otrygghet, säger han.

Han menar att en delförklaring till att Bråvalla tappade i antalet besökare 2017 – förra året såldes över 50 000 biljetter – kan vara att festivalen fick mycket negativ uppmärksamhet förra året.

Lars Stjernkvist förklarade i vår tidigare intervju med honom att det avtal som Norrköpings kommun har med FKP Scorpio ger arrangören rätt att under ett år göra ett uppehåll och därmed vänta ett år med att arrangera festivalen. Kommunen kommer därför inte att planera att använda marken där festivalen arrangerats till något annat under de kommande åren.

FKP Scorpio väljer i sin tur att sätta rubriken "Bråvallapausen 2018" på sitt pressmeddelande på lördagskvällen.

– Vi har fortfarande långsiktiga planer för Bråvalla men just nu vet vi inte när eller i vilken form vi gör festivalen nästa gång. Men vi behöver analysera, samla krafter och ta nya tag, säger Folkert Koopmans i pressmeddelandet, när han får frågan "Hur stor är sannolikheten att Bråvalla kommer tillbaka?"

Vad som händer framöver återstår alltså att se.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Emil Jakobsson