Anmälda våldtäkter både vid scener och på campingarna

Med en dag kvar av festivalen är det nu fyra våldtäkter som har anmälts till polisen.

2 juli 2016 11:14

– I samband med en sån här rörig plats som en festival är blir det lite rörigt med informationen kring alla brott som sker. Men förutsättningarna förändras hela tiden och likaså brottsrubriceringarna. Det som var en våldtäkt igår kan vara ett sexuellt ofredande idag, men som det ser ut just nu så har vi fyra anmälda våldtäkter under festivalen, säger Thomas Agnevik, polisens presstalesman på plats.

Den första våldtäkten ska ha skett mitt i publikhavet under Zara Larssons konsert på torsdagskvällen. En kvinna i 20-årsåldern anmälde att hon blev våldtagen av en okänd man. Det fanns på lördagsförmiddagen fortfarande inte någon misstänkt gärningsman men ärendet rubriceras fortfarande som våldtäkt.

Den andra anmälda våldtäkten ska ha skett i samband med Tenacious D:s spelning på fredagskvällen. Två kvinnor polisanmälde en man i 25-årsåldern för sexuellt ofredande efter att de sett honom stå vid scenen och onanera. När polisen jobbade med det ärendet kom ytterligare en kvinna och anmälde en våldtäkt mot samma man. Våldtäkten ska ha skett i anslutning till konserten. Mannen greps på platsen som misstänkt för sexuellt ofredande och våldtäkt. Ärendet lämnades över till åklagare som sedan hävde gripandet.

Det är oklart när den tredje anmälda våldtäkten ska ha skett. En kvinna kom till polisstationen på festivalområdet under fredagen och anmälde att hon utsatts för en våldtäkt på en personalcamping flera timmar tidigare. Kvinnan hade varit på en fest och under festen haft frivilligt sexuellt umgänge med en man. Lite senare gick hon och lade sig och sov, men vaknade av att mannen hade samlag med henne. Mannen har varit inne hos polisen på förhör och en åklagare beslutade senare att frige honom.

– Men brottsmisstanken är säkert inte avskriven, det är väldigt ovanligt att det sker så pass tidigt i en sån här allvarlig utredning, säger Thomas Agnevik.

Vid klockan 00.47 på natten till lördagen anmäldes en fjärde våldtäkt. Den ska ha skett inne på något av campingområdena. En kvinna hade haft frivilligt sexuellt umgänge med en man, men när de sedan besökte en bajamaja tillsammans ska mannen ha tvingat henne att genomföra samlag mot hennes vilja.

– Vi har vissa spår efter den misstänkte och ska försöka få tag i honom och förhöra honom, säger Thomas Agnevik.

Bråvalla festival har själva kommenterat anmälningarna om våldtäkter på sin facebooksida. "Till er som inte kan bete er, som inte kan respektera andra människor: Sluta. Sluta förstöra. Sluta ta er friheter som inte är era att ta.", skriver de bland annat. De skriver också att de har konstant dialog med polisen om säkerheten på festivalen och uppmanar alla att inte vara tysta om något händer. "Låt oss radera mörkertalet och tillsammans visa dessa fåtal individer som saboterar för alla oss andra att det är mer än nog nu."

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Malin Säberg