Branschen vill värna filmen

Östgötska filmbranschdagen samlade det branschfolk inom filmen som vill diskutera de gemensamma frågorna.

8 oktober 2015 09:28

Ett gastkramande drama, en dokumentär om dagens journalistik och ett antal kortfilmer om Norrköpingsbor – fyra exempel på vad filmbranschen i Östergötland sysslar med just nu.

Medverkade gjorde bland andra Harald Stjerne som är professor i filmmanus samt Svt:s dokumentärredaktion.

Dagen tog avstamp i tre olika filmprojekt som växer fram här i Östergötland just nu.

Filmkollektivet Crazy Pictures har blivit något av en framgångssaga. De var först ut med att visa pilot-trailern för sitt första långfilmsprojekt "Den blomstertid nu kommer".

– Det är kanske inte vad filmen ska heta sedan, men ett namn vi använder nu, sa Albin Pettersson från Crazy Pictures innan duken visade den gastkramande trailern om kärlek i ett katastrofdrabbat Sverige.

Filmen är finansierad av kollektivet har, som vi skrivit om tidigare, skrivit kontrakt med Hollywood.

– Det betyder att vi har management som kan hjälpa oss att få ut våra filmer till resten av världen om vi vill det, sa Albin Pettersson.

Gustav Skogens driver Skogens Media. Kortfilmen "Gatans final", som han gjorde inom ramen för Eastwoods projekt för unga filmare (och som han vann Guldsvanen med tidigare i veckan), håller nu på att vidareutvecklas till ett större internationellt dokumentärfilmsprojekt med stöd från EU. Hans "Become the media" ska ta upp den situation som journalistiken befinner sig i när de stora mediekoncernerna växer.

– Globo i Brasilien är ett exempel. De äger någonstans runt 90 procent av de kanaler som når folket, sa Gustav Skogens till NT.

Nu tittar han på alternativa former till dagens journalistik.

Alen Muhics spelfilm "Malum" handlar om Emilia som i en känslig livssituation utsätts för övergrepp.

– Den är filmad i en realistisk, mörk stil, för att respektera ämnet och för att den som har utsatts ska kunna känna igen sig, sa Alen Muhic som är 20 år och vars projekt ingår i Eastwood.

Tillsammans med Filmfinity film och fotografen Lina Steén har läraren Carl Biörsmark gjort ett filmprojekt som bekostats av Norrköpings kommun och allmänna arvsfonden.

"Jag är Norrköping" är elva filmer som var och en är en minut. "Jag ska bli världens bästa fotbollsjournalist!" säger Barcelona FC-fantasten Amani i filmen om henne. De korta personporträtten lanserades under Kulturnatten och visar unga Norrköpingsbor och deras intressen.

– Nu vill vi göra samma sak fast med pensionärer, sa Carl Biörsmark efter filmvisningen.

Boel Zetterman nickade mot SVT när hon sa:

– Det de gör är konceptuellt och skulle kunna göras i flera städer. Om ni är intresserade kan ni ju ta kontakt med Carl Biörsmark här idag.

Östgötska Filmbranschdagen

En årligen återkommande dag där filmbranschen lyfter fram och diskuterar filmen ur ett branschgemensamt perspektiv.

Huvudarrangör är Film i Öst tillsammans med filmföreningen Flimmer, Östergötlands förenade filmare, Eastwood, Cnema och Wift (Women in film and television).

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jenny N Grentzelius