Boyes poesi blir dans och teater

När Kvartersteatern tolkar Karin Boye blir det både teater och dans.

"Det handlar om olycklig kärlek och de stadier man går igenom", säger regissören Frida Nyström.

24 april 2018 20:00

Att göra teater av poesi är inte helt självklart men Karin Boyes dikter har genom generationerna alltid fångat en ung publik. Kanske inte så konstigt att just Kvartersteatern väljer att tolka hennes poesi från scenen.

– Det är starka känslor, kanske är det just därför många unga fastnar för henne men det är ingen ungdomspjäs. Karin Boye har varit min favoritpoet så länge jag kan minnas och jag ville göra nåt som innehöll dans. Både dans och poesi är lite abstrakta, säger Frida Nyström, Kvartersteatern verksamhetsledare och regissör till föreställningen "Tillägnan" som har premiär på fredag.

Hon beskriver den som just en abstrakt föreställning där huvudpersonerna växlar och går in och ur berättelsen.

– Jag tycker det är en pjäs för alla som varit kära. En föreställning för alla som upptäckt Boye eller gillar Kents musik. Lite filosofiska personer, säger Daniel Breasch som ingår ensemblen på sammanlagt tio personer, där det finns både dansare och skådespelare och många göra båda delarna.

– Vi har fått stor frihet att själva improvisera utifrån texterna som Frida valt ut. Vi har fått lägga in mycket själva i arbetet med föreställningen, säger han.

Det har varit mycket Boye på de Östgötska scenerna under våren. Även Ung Scen/Öst har spelat Karin Boye i "När knoppar brister".

– Jag har faktiskt inte tänkt på det. Jag började innan jag visste att de skulle göra Boye och det är två väldigt olika uppsättningar. Jag är väldigt glad för att de också tar upp henne, säger Frida Nyström.

Kvartersteatern har idag en stabil verksamhet och det största problemet är att kunna ta emot alla som vill vara med.

– Det går väl egentligen lite för bra. Vi har fler deltagare än vi riktigt kan hantera och det är såklart väldigt roligt men också väldigt tråkigt. Vi skulle egentligen behöva mer pengar och nya lokaler så att vi hade möjlighet att anställa fler personer.

– Det som är riktigt roligt idag är att Kvartersteatern inte längre bara är ett ställe att börja på utan också ett ställe dit man kan komma när man hållit på ett tag, säger Frida Nyström

Tillägnan

En lång diktsvit som ingår i Karin Boyes diktsamling Härdarna som kom ut 1927.

Här finns alla Boyes kännetecken - olycklig kärlek, passion och dödslängtan.

Kvartersteaterns uppsättning innehåller dans, poesi och teater.

Regi och koreografi: Frida Nyström

Originalmusik: Pelle Mählby

Spelas på: 3:e Kammaren, Teater Bråddgatan 34, 27-29 april (fyra föreställningar).

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Micke Pihlblad