Bob Marley hyllas i Skärblacka

Minneskonserten till Bob Marley i Skärblacka har blivit en institution i Reggaesverige. På lördag är det dags igen.

10 maj 2018 21:50

Att Skärblacka oftast går i röd-gul-grönt är ingen nyhet och speciellt inte när det är den årliga minneskonserten för att hylla Bob Marley. Historien kanske ni kan vid det här laget. När 36-årige Bob Marley avled 11 maj 1981 fixade Kalle Baah en spontan minneskonsert hemma på Sågvägen i Skärblacka. De drog helt enkelt ut förstärkarna och instrumenten och spelade till hans ära. Det blev starten till den långa traditionen som numera inte bara får Skärblackaborna att gå man ur huse utan också lockar reggaefans från hela landet till Sveriges Kingston.

Sedan dess har arrangemanget utvecklats till en festival och platsen är runt Folkets hus i Skärblacka och genom åren har en radda band, såväl lokala hjältar som nationella och internationella stjärnor varit på besök. Storheter som Israel Vibration, Freddie McGregor och Max Romeo är några av dem som spelat under minneskonserten genom åren.

– Musiken och gemenskapen den skapat är det som gör det här så speciellt. Det här är Skärblackas egen hyllning även om alla är välkomna och idag har ju ryktet om minneskonserten verkligen spridit sig runt landet, säger Patrik Hyberts i Blacka Musik.

Den röda tråden genom åren har självklart varit Kalle Baah som spelat varje år och gör det i år också. Årets internationella besök står Marla Brown för. Hon är dotter till reggaelegenden Dennis Brown som av en del anses vara den viktigaste roots reggae-artisten efter Bob Marley.

– Marla kör mycket av sin fars musik blandat med eget material, säger Patrik Hyberts.

Lördagskvällen avslutas med svenska Partiet som med ett idogt turnerade byggt upp en stora skara fans runt om i landet. De har gjort sig kända för sina röjiga konserter och en nyskapande blandning av musik, politik och liveshow. Övriga band är bland annat Daniela Torres, Gräsrot och Max Gallo & Hilltown Syndicate.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Micke Pihlblad