Bob Dylan får Nobelpriset i litteratur

Årets Nobelpristagare i litteratur går till en rocksångare - 75-årige sångaren och låtskrivaren Bob Dylan. Den skrällen meddelade Svenska Akademien i dag.

13 oktober 2016 13:29

Ständiga sekreteraren Sara Danius i Börssalen läste för andra året i rad läste upp motiveringen inför världspressen.

Nobelpriset i litteratur går till Bob Dylan "som skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen", skriver Svenska Akademien i sin motivering.

Dylan skriver en örats poesi. Den ska framföras men om man går tillbaka till de gamla grekerna så var det också en poesi som skulle framföras, säger Danius till SVT.

Hon säger också att beslutet fattades med "stor enighet".

Den 75-årige rockpoeten Bob Dylan har under många år förekommit i förhandsspekulationerna men få har sett honom som en seriös kandidat till priset. Dagens besked var därför en riktig skräll från Akademien. Att priset ges till en låtskrivare och sångare är helt unikt och får ses som en ny riktning.

Dylan debuterade i början av 60-talet och slog igenom med sånger som "Mr Tambourine man", "Blowin' in the wind" och "The times they are a-changing'".

Tiden var mogen. Bob Dylan är en stor poet i den stora engelskspråkiga traditionen från William Blake och framåt, säger Sara Danius till TT och kallar Dylan en "litteraturens samplare".
Han förkroppsligar både den höga den låga traditionen, säger Danius och pekar på att Dylan är influerad av både deltablues och franska surrealister som Arthur Rimbaud.
Han ägnar sig åt litterär ämnesomsättning på högsta nivå.

Dylan får ta emot priset och hyllningarna i Stockholms konserthus på Nobeldagen den 10 december. Summan är på åtta miljoner kronor.

Dylan har tidigare belönats i svenska sammanhang. År 2000 tog han emot Polarpriset ur kungens hand.

Förra året var det den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj som tilldelades priset.

Årets tillkännagivande föregicks som vanligt av spekulationer, där Adonis, Ngugi wa Thiong'o och Haruki Marukami tillhörde favoriterna.

Till sin hjälp i Nobelarbetet har Svenska Akademien haft en Nobelkommitté som består av 4-5 akademiledamöter valda tre år i taget. De presenterade den preliminära kandidatlistan med cirka 20 namn för Akademien redan i april.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT