Beskedet: Inget mer Bråvalla

Så kom det definitiva och officiella beskedet. Det blir ingen mer Bråvalla Festival i framtiden.

20 juni 2018 12:00

Spekulationerna har egentligen funnits sedan beslutet att ta en paus kom efter förra årets festival.

Nu har arrangören FKP Scorpio bestämt sig.

– Vi kommer inte att göra Bråvalla mer. Det är ett väldigt tråkigt beslut att ta men den samlade bilden vi har är att vi inte kan utveckla festivalen på det sätt vi vill för att vara relevanta för våra besökare i framtiden, säger Kajsa Apelqvist, PR-ansvarig för FKP Scorpio Sverige.

Läs också: Kan bli enstaka konserter på Bråvalla

Läs också: Stjernkvist om beslutet

Läs också: Festivalkriget är avgjort

När värsta konkurrenten och den globala livearrangören Live Nation för några veckor sedan kom med beskedet om att den ambulerade jättefestivalen Lollapalooza landar på Gärdet i Stockholm nästa sommar, blev utsikterna för en ny Bråvalla Festival ännu mindre men enligt Kajsa Apelqvist har det inte varit avgörande för beslutet.

– Vi har haft gott om tid att fundera på vad vi vill göra nu och om tio år. Självklart är konkurrensen något som påverkar men det är många anledningar bakom vårt beslut. Det vi kommit fram till är att vi inte kommer att nå dit vi vill vara. Vi vill kunna ge nåt som publiken verkligen älskar i framtiden lika mycket som de älskat under de här åren.

– Nu har vi kommit fram till att vi hellre utvecklar andra koncept och format, säger hon.

Kommer ni att satsa någon annanstans istället?

– Nej, det blir ingen Bråvallafestival någon annanstans. Bråvalla tillhör Norrköping. Det finns inga sådana planer men vi arbetar med andra evenemang runt om i landet.

– Det kan komma något gott ur detta också. Området är fantastiskt och vi har upplevt ett otroligt bra samarbete med Norrköpings kommun och hela staden. Det har fungerat väldigt bra och vi fortsätter ha bra kontakt med kommunen, säger Kajsa Apelqvist

FKP Scorpio har haft ett tioårskontrakt med kommunen när det gäller att nyttja området för Bråvalla Festival. Det bryter ni nu. Vad innebär det?

–  Jag har inte alla detaljer där med det pågår diskussioner med kommunen.

Hur har vågen av sexuella trakasserier som bland annat drabbade Bråvalla påverkat beslutet?

– Vi har alltid hävdat att det inte är ett festivalproblem utan ett samhällsproblem. Hur vi säkrar våra besökares trygghet är något vi utvecklar ständigt, och det är något vi aldrig kommer bli färdiga med.

– Jag tror vi bidragit till att folk säger ifrån och står upp och anmäler brott som har begåtts. Det är bra att folk visar att de inte tar skit. Det är vi är stolta över, säger Kajsa Apelqvist.

FKP Scorpios andra evenemang i Norrköping, showcasefestivalenWhere´s the music, påverkas inte av beslutet att lägga ner Bråvalla för gott.

– Nej vi planerar för fullt inför nästa år. Det blir femårsjubileum och där funderar vi på att utveckla konceptet ytterligare, säger Kajsa Apelqvist.

Bråvalla Festival

Över 250 000 personer besökte festivalen under de fem åren. Det är Sveriges största musikfestival någonsin.

2013 - 55 000 besökare

2014 - 57 000 besökare (publikrekord för en festival i Sverige)

2016 - 52 000 besökare

2016 - 50 000 besökare

2017 - 45 000 besökare

(Siffrorna är avrundade till närmaste tusental)

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa